Der bliver åbnet en kattelem for den enhver tid siddende regering, hvis den kommende folkeafstemning omdanner det danske EU-retsforbehold til en tilvalgsordning.
Det mener både Dansk Folkeparti og Enhedslisten, der frygter, at Danmark på den måde kan afgive yderligere suverænitet til EU, selv om et flertal i Folketinget rent faktisk er imod.
- Hvis det ender med et ja, så må vi bede om at få en ny vurdering af den proces, så vi har sikkerhed for, at Folketinget kommer mere aktivt ind over og får lov at tage stilling til alle retsakter, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til Politiken.
Han bakkes op af Enhedslistens EU-ordfører Søren Søndergaard, der også er bange for, at der er et hul i tilvalgsordningen, som kan misbruges.
For selv om det ifølge grundlaget for afstemningen kun er et flertal i Folketinget, der kan gøre EU-regler danske på retsområdet, så afhænger det af, om den siddende regering mener, at det er nødvendigt at sende dem til afstemning.
Sådan er reglerne imidlertid også i dag, og derfor afviser udenrigsminister Kristian Jensen (V) da også over for avisen, at der er tale om et reelt problem.
- Det er simpelthen en syg procesdiskussion, fordi oppositionen ikke gider snakke indhold.
- Der er blevet lavet aftale på aftale mellem regeringen og Europaudvalget med skiftende konstellationer af regeringer.
- Vi præsenterer de her sager, og man kan ikke forestille sig, at en ny tiltrædelse til en retsakt ikke skulle forelægges i Europaudvalget, siger han til Politiken.
/ritzau/