Dansk Folkeparti høster vælgere på at uddele stribevis af dyre gaver - men partiet undlader bekvemt at fortælle, hvor pengene skal komme fra.
Sådan lyder anklagen fra både højre og venstre side i folketingssalen, skriver Politiken søndag.
Dansk Folkeparti har ikke formuleret en overordnet økonomisk plan.
Til gengæld har partiet i indeværende valgperiode fremsat en lang række forslag om eksempelvis daglige bade og gratis offentlig transport til ældre, akkumuleret straf til kriminelle og oprettelsen af et landsdækkende dna-register.
Det seneste i rækken kom tirsdag, da Dansk Folkeparti krævede oprettelse af et turistministerium, hvis pris vurderes til 78 millioner kroner.
Andre udgiftstunge tiltag fremgår af partiets arbejdsprogram.
Nye beregninger fra forskellige ministerier viser, at 24 DF-forslag beløber sig til omkring 40 milliarder kroner, skriver Politiken. Penge, som Dansk Folkeparti samlet set ikke har anvist finansiering for.
Det møder kritik fra kommende samarbejdspartnere efter et eventuelt regeringsskifte.
- Det er letkøbt. Alle kan finde steder, hvor de vil være julemænd. Men det må nødvendigvis hænge sammen med at finde tilsvarende besparelser andre steder, siger den konservative formand, Lars Barfoed, til Politiken.
DF er siden valget stormet frem på bekostning af borgerlige partier og Socialdemokraterne. Den seneste megafonmåling cementerer positionen som tredjestørste parti med en opbakning på 16,1 procent.
Ifølge finansminister Bjarne Corydon (S) er en del af forklaringen, at DF ikke står til ansvar for sine dyre udspil.
- En af udfordringerne i vores politiske debat er, at Dansk Folkeparti alt for sjældent bliver stillet til ansvar for alt det, de går og foreslår, siger Bjarne Corydon til Politiken.
Kritikken er imidlertid overdrevet, mener Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.
Han medgiver, at partiet ikke har finansiering for sin samlede liste af ønsker, men fremhæver, at flere punkter er politiske mål med længere udsigt.
/ritzau/