Økonomien er ikke hovedtemaet. Det er vigtigere at statuere et eksempel.
Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, efter at tænketanken Kraka ifølge Berlingske er kommet frem til, at den økonomiske gevinst ved at indeksere børnechecken til EU-borgere er svær at få øje på.
- Det er ikke overraskende, at beløbet ikke er særlig stort. Jeg har jo aldrig haft en forestilling om, at der er vundet penge ved det her.
- Det handler jo mere om, hvad det kan blive til, hvis man ikke havde skridt ind, lyder det fra Kenneth Kristensen Berth.
I de første år frem til 2020 vil der ifølge et skøn blot være tale om et provenu på mindre end tre millioner kroner om året ved indeksering, skriver Berlingske.
Medtager man de ekstra administrative omkostninger, som må forventes med en kommende indeksering, vil regnestykket hurtigt gå i nul.
I den større sammenhæng og i forhold til Danmarks fordele ved det indre marked er det "et ganske begrænset beløb", skriver Kraka.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kaldte det i februar en sejr, at Danmark nu får lov at indeksregulere den danske børnecheck.
Kenneth Kristensen Berth medgiver, at der er tale om en sejr. Men større er sejren altså heller ikke, mener han.
- Selvfølgelig er det en god ting. Men ved sejre er der forskel på, om du har vundet 1-0 eller 6-0. Det er vigtigt at få gjort noget ved de her ting, ellers risikerer man, at folk udnytter systemet, siger Dansk Folkepartis EU-ordfører.
Ifølge Berlingske fremgår det i Krakas beregninger, at der i 2013 blev udbetalt omkring 40 millioner kroner i børnecheck til europæere, der boede i Danmark uden at deres børn opholdt sig her. Langt de fleste - 32 millioner kroner - gik til lønmodtagere fra Polen.
/ritzau/