Tilbage i sommeren 2011 kom den daværende VK-regering på kant med både EU og dele af dansk erhvervsliv, da den efter pres fra Dansk Folkeparti indførte permanent toldkontrol ved de danske grænser.
Nu gør Dansk Folkeparti et nyt forsøg.
Den daværende regering måtte på diplomatisk brandslukningsarbejde i nabolandene, og EU kom på besøg for at undersøge, hvad der var op og ned på den danske aftale.
Undersøgelserne endte uden konklusion, fordi S-R-SF-regeringen afskaffede ordningen som noget af det første efter magtovertagelsen i efteråret samme år.
Men DF har den gamle skitse med ind til forhandlingerne om et kommende politiforlig, der er gået ind i deres sidste fase.
- Vi går faktisk efter den samme type aftale om grænsekontrol som den, vi lavede tilbage i 2011 omkring permanent toldkontrol, hvor der både er toldere og politi ved grænsen. Så det arbejder vi for, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, på vej ind til søndagens forhandlinger i Finansministeriet.
Flere andre partier i forhandlingerne taler også for at øge kontrollen. Dog med den betoning, at det skal være en styrkelse i grænseområderne.
Regeringspartiet Venstre har da også understreget i sit regeringsgrundlag, at kontrollen i grænseområderne skal styrkes.
- Regeringen vil gennemføre en markant styrkelse af kontrollen i grænseområderne med henblik på at give politi og toldvæsnet bedre muligheder for at gribe ind over for grænseoverskridende kriminalitet og illegal indvandring, hedder det blandt andet.
- Den styrkede kontrol vil blandt andet omfatte nyt udstyr og mere mandskab. Indsatsen skal ske inden for rammerne af Schengen-samarbejdet og i dialog med vores nabolande, lyder det videre i regeringsgrundlaget.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har under politiforhandlingerne afvist, at der eksempelvis skal opføres egentlige bygninger på grænsen for at styrke kontrollen.
/ritzau/