Når tordenvejret efter al sandsynlighed rammer Danmark i weekenden, bør man skynde sig at pakke badehåndklædet sammen og tage hjem fra stranden.
Sådan lyder det fra Trygfonden Kystlivredning, som har livreddere på 36 strande og havnebade rundt om i Danmark.
- Vi håber at se mange danskere på strandene og ved havnebadene her i weekenden, men når tordenvejret begynder, er det tid til at gå hjem, også selvom uvejret virker, som om det er langt væk, siger uddannelsesleder i Trygfonden Kystlivredning, Michael Iwersen.
Han understreger, at lyn faktisk ikke slår oftere ned i vand end på land, men når vandet indeholder salte eller mineraler, bliver det strømledende.
- Derfor øges risikoen for at blive ramt af et lyn, hvis man opholder sig i vand, og det kan være så kraftigt, at det kan slå en person ihjel, selvom man er 100 meter væk, siger Michael Iwersen.
Men det er ikke kun badegæster, som skal tage sig i agt for tordenvejret, siger uddannelseslederen.
- I forbindelse med tordenbyger kan der komme kraftige vinde, som kommer fra en anden retning end der, hvor den ellers kom fra, og det kan blæse en båd omkuld, hvis man har for meget sejl på. Det kan også have betydning for vind- og kitesurfere, forklarer han.
Er man allerede på stranden, når tordenvejret bryder løs, så gælder det om at komme indendørs hurtigst muligt.
- Man kan gå indendørs eller sætte sig ind i en bil. Ellers skal man skal gøre sig så lille så mulig, for eksempel gå på hug, og søge i ly, så man ikke er en høj mast på stranden, siger Michael Iwersen.
Hvis man kommer til skade i tordenvejret, så er der dog stadig hjælp at hente. Trygfondens livreddere kan stadig findes på deres poster. De vil enten opholde sig i livreddertårnet med lukkede døre eller i deres firehjulstrækker.
- De vil sætte det røde flag op, som betyder, at det er livsfarligt, og vi fraråder badning. Derefter vil de bede alle om at komme op af vandet. Men de vil sidde i deres tårne fra klokken 11 til 19, forklarer Michael Iwersen.
/ritzau/