Det er på tide at tjekke dine skuffer og skabe: Disse gamle mobiltelefoner er en formue værd

Emil Martesen

2 timer siden

|

11/10/2024
Nyheder
Foto: Gylfi Galfason
Foto: Gylfi Galfason
Det er på tide at tjekke dine skuffer og skabe.

Dagens topnyheder

For nyligt kunne genbrugsportalen Tradera fortælle, at salget af ældre mobiltelefoner på deres platform er steget med 33 % fra 2023 til 2024.

Ligeledes kunne genbrugsportalen berette om, at priserne på ældre mobiltelefoner er steget med 20 % overordnet set i løbet af det seneste år.

Men hvorfor hitter ældre mobiltelefoner lige pludselig? Dette er der ifølge ekspert i mobiltelefoni flere årsager til.

”En af de primære årsager til, at mange folk vælger at investere i en telefon af ældre dato, er, fordi de ønsker at nedbringe deres skærmtid. I løbet af de seneste år – blandt andet takket være adskillige artikler om emnet samt TV-udsendelser, der kaster lys over skyggesiderne ved at kigge meget skærm - er der i befolkningen opstået en øget bevidsthed om en række af de mekanismer, der gør, at mange af os bliver deciderede afhængige af vores smartphones", forklarer Jesper Jensen, der driver portalen Mobiloraklet.dk og fortsætter:

”Ligeledes erfarer og erkender flere og flere, at mange timers skærmkiggeri ikke nødvendigvis gør noget godt for ens mentale trivsel. Snarere tværtimod. Derfor tager mange nu forskellige metoder i brug for at nedbringe den mængde tid, de bruger på at kigge på en digital skærm, og en af de mere populære metoder i den henseende er at investere i såkaldt ’dumbphone’, der ikke kan meget mere end at ringe og sende SMS’er".

At der er tale om en trend og det nostalgiske element spiller også en rolle

Ønsket om at nedbringe skærmtiden er dog ikke nødvendigvis den eneste årsag til, at vi lige nu ser en øget interesse for ældre mobiltelefoner:

”På både TikTok og YouTube har videoer om de mange fordele, der er forbundet med at bruge ’dumbphones’, floreret i tiltagende grad, og da mange af os i den grad påvirkes af trends og tendenser, vi ser online, spiller disse videoer naturligvis en betydelig rolle for den stigende interesse for ’dumbphones’; for nogle kan det – at investere i en ældre telefon – også ske af den simple årsag, at man er typen, der ofte hopper med på nye trends", forklarer Jesper Jensen og fortsætter:

”Derudover kommer vi ej heller udenom, at det nostalgiske element formentlig spiller en rolle for nogle. Der vil helt sikkert være en del, der drages af ideen om en ’dumbphone’, fordi de forbinder en sådan med en nostalgisk – og måske mere simpel - tid, hvor de blandt andet spillede det legendariske snake-spil, til de fik helt ondt i fingrene".

Andre populære måder at nedbringe skærmtiden på

Som bemærket er der i løbet af de seneste år opstået en øget bevidsthed om, hvor meget tid mange af os bruger på at kigge på en skærm i løbet af vores daglighed, ligesom mange også har erfaret samt opnået viden om, at mange timers daglig skærmtid ikke nødvendigvis gør noget godt for deres mentale trivsel.

Derfor er det ikke så overraskende, at nogle nu forsøger at nedbringe mængden af tid, som de bruger på at kigge på en digital skærm, og når det kommer til at forløse dette mål, er det naturligvis ikke alle, der tyer til yderliggående metoder, der involverer at investere i en mobil af ældre dato:

"Der findes mange måder, hvorpå man kan forsøge at nedbringe ens skærmtid, og jeg vil i det følgende gennemgå et par de mere populære, som ikke kræver, at du investerer i en gammel telefon", forklarer Jesper Jensen og fortsætter:

”Du kan prøve at undlade at tage din telefon med ind i soveværelset. For mange af os gælder det nemlig, at mobiltelefonen er det sidste, vi kigger på, når vi går i seng, og det første, vi kigger på, når vi vågner. Hvis du ikke har din telefon inden for rækkevidde, når du skal sove, eller når du vågner, vil du formentlig erfare, at du ikke savner dens selskab, og at du ikke går glip af noget vigtigt ved at vente med at kigge på den, til du har fået morgenmad og klaret de vigtigste praktiske gøremål".

”Et andet populært tip er at indstille din telefon til kun at vise sort-hvid. Konsekvensen heraf vil formentlig være, at din telefon bliver kedeligere at kigge på, hvilket med stor sandsynlighed vil gøre, at du kommer til at bruge den mindre".