Derfor kan de ældre ikke sove længe

Videnskab.dk

|

20/05/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Klokken er otte om morgenen, det er weekend, og du ligger stadig og bobler i pudevåret. Ude i køkkenet er morgenmaden for længst ryddet af vejen, og dine bedsteforældre er allerede i gang med dagens gøremål. De fleste har på et tidspunkt i deres liv stået i en lignende situation, hvor et eller flere ældre familiemedlemmer har været oppe i flere timer, før man selv har fået bakset sig ud af fjerene.

Men der findes en forklaring. 

»Vi bruger søvn til at restituere kroppen og lagre vores hukommelse, og det stopper vi ikke med, bare fordi vi bliver ældre. Vi har brug for at restituere gennem hele livet,« siger Poul Jennum, der er klinisk professor og overlæge på Institut for Klinisk Medicin, Neuro- og Sansefag på Glostrup Hospital.

Han forklarer, at tiden, vi skal bruge på at restituere, stiger og falder gennem livet, men når vi bliver ældre, er søvnbehovet generelt lidt lavere.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvordan vågner man bedst om morgenen?

»Søvnbehovet falder en times tid over seniorårene. Mere er det ikke. Det skyldes, at der sker ændringer i hjernen og kroppen,« siger Poul Jennum. Men hvad er det, der bestemmer, at vi på vores ældre dage må liste ud af dynerne lidt tidligere end andre?

»Vi ved faktisk ikke, hvad der gør, at vi føler os udhvilede og dermed bestemmer søvnbehovet. Det er fantastisk, at vi endnu ikke kan måle nogen fysiologiske og biokemiske processer, som restitueres under søvn,« siger Morten Møller, der er professor ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Neuropsykologisk laboratorium i København.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor må man ikke sige neger?

Adfærd har dog også en del at skulle have sagt, når det kommer til vores søvnvaner: »Mange ældre gider ikke sidde oppe hele natten. Det skyldes i høj grad adfærd, som også er en af årsagerne til, at man vågner lidt tidligere,« siger søvnforsker Poul Jennum. 

På den måde kan det måske spille ind, at når de ældre går tidligt i seng, så vågner de også tidligere. Og adfærden kan i høj grad skyldes gamle vaner, mener Margrethe Kähler, der arbejder hos Ældre Sagen: 

»Jeg er sikker på, at for mange mennesker er det dybt vanebundet, at man står tidligt op på grund af sit tidligere arbejde, hvor det har været nødvendigt. Og det har lagt et spor i hjernen, så man fortsætter med den vane, når man bliver ældre,« siger Margrethe Kähler.