Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og det er derfor tid til at købe festfyrværkeri, kransekage, og ikke mindst champagne. Denne gyldne luksuriøse drik, der serveres i høje elegante glas, med de kendetegnene smukke perlelignene bobler, er i sig selv blevet et symbol på nytår. Der findes næppe en mere passende, og særlig aften, at servere denne udsøgte og komplekse vin på. Men der er et hav af forskellige champagner og mousserende vine, gode som dårlige, og det kan være svært at finde rundt i labyrinten, og finde den helt rigtige, der også passer til ens egen personlige smag.
Derfor har Dagens.dk bedt DrinksMeister.dk om at udforme den ultimative champagneguide til dig.
Den får du her:
Champagnens historie
Vine fra Champagne området i Frankrig var allerede kendte ved udgangen af 1400 tallet. Dengang ejede flere kirker og klostre vingårde hvor munkene dyrkede deres vin til nadveren. De franske konger blev døbt i Reims, som ligger i champagne området og ved disse anledninger blev der drukket af munkenes vin.
Som hos så mange andre kendte spiritus produkter, er der også om champagnen mange myter om, hvordan og hvorledes champagnen blev til. Den mest kendte myte er at champagnen som vi kender den i dag, kom til ved et uheld. Efter sigende kom Champagnen til, da en munk i en af de lokale klostre eksperimenterede med at tilsætte kulsyre, for at få vinen til at moussere. Efter nogen tid kom så champagnen som vi kender den i dag til.
Sådan vælger du den rigtige champagne til dig
Brut, Doux, Sec eller Demi sec – Det er ikke altid lige nemt at vide hvilken champagne man skal vælge med alle disse betegnelser. Hvilken champagne er sød, syrlig eller halvtør?
For at gøre det nemmere for jer, har vi her listet de forskellige betegnelser og den danske betydning.
Betegnelser
Meget tør: Brut (udtales bryt - at man kan høre t'et er en undtagelse, og du vil selv høre nogle franskmænd undlade t'et, selvom det er det mest korrekte). Se også Ekstrem tør
Tør: Ekstra Sec eller Tres Sec
Halvtør: Sec (selvom ordet betyder tør)
Halvsød: Demi-sec
Sød: Demi doux
Meget sød: Doux
Ekstremt tør: Ultra Brut, Brut Nature, Non Dosage (ingen tilsætning), Brut Intégral, Brut Sauvage, Brut de Brut, Brut total
Druer, som champagne bliver laves af:
Champagne laves af Chardonnay (grøn drue) , Pinot Meunier (blå drue) og Pinot Noir (blå drue)
Af kendte mærker kan nævnes:
Cristal, Louis Roederer
Dom Perignon
Lanson
Möet & Chandon
Piper Heidlecks
Veuve Clicquot
Alternativt til Champagne
Selvom det er en tradition at drikke champagne til nytår og andre festlige lejligheder, er der mange andre, lige så lækre alternative til den dyre, sprudlende vin.
Champagne
Kun mousserende vin, som er blevet dyrket og fremstillet i Champagne området i Frankrig, må kaldes for champagne. Den er lagret i mindst 15 måneder.
Størstedelen af produktionen bliver til almindelig champagne uden årgang. De hedder standard cuvée (som betyder aftapning eller produktion) og non-vintage, der betyder uden årgang. Kun 20 procent af produktionen bliver til årgangschampagne speciel cuvéer.
Cava
Cavaer er Spaniens svar på champagne og er produceret i området omkring Barcelona. De er ofte mere bredskuldrede og fadprægede i smagen og derfor egnede til mad. Cavaer skal lagre min. 9 måneder, men de fleste er lagret længere. Ofte får du meget for pengene, hvis du køber cava i stedet for champagne, hvor du også betaler for mærkevareværdien.
Crémant
Crémant betyder let skum, men siden 1975 har vinproducenterne i Alsace, Bourgogne og Loire lavet Crémant med samme tryk som i champagnerne. De gode crémanter kan været et godt, prisbilligt alternativ til de billige champagner.
Nogle mousserende vine er lavet, som man laver sodavand, d.v.s. at kulsyren og boblerne ikke er udviklet naturligt under gæring, men presset ind i vinen, som når man laver sodavand. Det giver kedelige, store, grove bobler, som hurtigt forsvinder, mens champagnens bobler er små, fine og livlige.
Asti
Den italienske udgave af den perlende gyldne vin findes i to varianter, den ene hedder Asti Spumante som er lavet på blandede druer, og Moscato d’asti der udelukkende er lavet på muskatdruer, og derfor er lidt mere eksklusiv. Astien er mest brugt som dessertvin, og passer derfor rigtig godt til kransekagen. Alkoholprocenten såvel som prisen ligger som regel lavt i forhold til den rigtige champagne.
Lambrusco
Lambruscoen er en rubinrød mousserende vin fra Emilia-Romagna provinsen i Italien. Den mørke røde farve gør den unik, da der ikke rigtig findes andre mousserende vine af slagsen. Den er et sjovt, utraditionelt alternativ til champagnen, især til dem der mener at, champagnen bliver for tør og astien for sød. Lambruscoen findes i tre varianter; Sobara (tør), Castelvetro (halvsød), og Santacroce der ligger lige i mellem de to førnævnte. Lambruscoen er at finde hos de fleste vinhandlere, og ligger i prislejet 50-80 kr pr flaske.
Champagne-Cocktails
Udover at nyde et afkølet glas champagne rent og klart som det nu er, er der også en masse lækre muligheder for at bruge disse dejlige bobler i drinks og cocktials. Her har vi sammensat et par lækre champagne-cocktails til jer:
French 75:
3 cl gin
1.5 cl Citronsaft
1.5 cl 1883 Routin sukkersirup
Cocktailbær
Top med Lanson Champagne
Erstat Gin med vodka og fjern sukkeret og du får en lækker French 76
Minosa:
2 cl Friskpresset appelsinsaft
1 cl Grand manier eller triple sec
Top med champagne
Alternativt kan man erstatte appelsinen med blodappelsinsaft som bliver til Mimosa blush, som har en mere fyldig smag.
Kir Royale
1 cl créme de cassis likør (Solbær)
Top med champagne.
Rigtig god cocktail som aperitif, men også mellem måltider.
The Hummingbird
1 ½ del St-Germain hyldeblomst likør
2 del dansk vand
2 del champagne
Lækker frisk hyldeblomst-champagne drink som udover til nytår, også er perfekt til receptioner, velkomst mm.
Black Velvet:
6 cl Guiness, godt afkølet
6 cl Champagne, Godt afkølet
Fyldig drink, som også kan nydes af kvinderne. Anden mørk øl i stedet for Guiness kan også benyttes.
Find flere drinks på DrinksMeister.dk.