Den sorte stork kan vinde dansk terræn med Naturpakken

admin

444 uger siden

|

20/05/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der er brug for uspoleret natur, som dyr og planter kan trives og boltre sig i.

Derfor er det godt nyt, at de borgerlige partiers naturpakke sikrer mere urørt skov i Danmark. Organisationen Verdens Skove tager godt imod aftalen. Den kunne dog godt give plads til endnu flere vilde naturområder, lyder responsen.

- Vi kunne godt tænke os, at et langt større areal blev udlagt som urørt skov. Det anbefaler forskerne også. Men dette er en start.

- Det er meget vigtigt, at de urørte skovområder placeres der, hvor de truede og sårbare arter lever. Og vi skal have arealer, der er tilstrækkeligt store. En god start ville være hele Gribskov, siger seniorbiolog Thor Hjarsen fra Verdens Skove.

Jo større områder de enkelte arter har at leve i, jo større er sandsynligheden nemlig for, at de overlever, forklarer han.

Naturpakken betyder, at der skal udlægges i alt 13.300 yderligere hektar skov til såkaldt biodiversitetsformål. Det samlede areal kommer således op på cirka 25.000 hektar.

Langt det meste af arealet - 19.000 hektar - skal bestå af urørt skov.

- Naturpakken kan blandt andet komme til at gavne en række fuglearter. Det kan være sjældne spættearter såsom mellemflagspætten og på sigt den sorte stork.

- Den sorte stork yngler i alle lande omkring os, men ikke i Danmark på grund af vore skoves mangel på vild natur, siger Thor Hjarsen.

En sort stork skal have store, gamle egetræer at bygge rede i. Og så har den brug for sumpe og vandløb. Der er ikke nok vådområder i Danmarks skove, til at den sorte stork kan trives. Den slags kan vinde frem, når der kommer mere urørt skov.

Verdens Skove fremhæver flere lyspunkter i Naturpakken - ud over indsatsen, der skal gavne den vilde natur.

- Naturpakken indeholder også andre positive elementer. For eksempel at man inddrager vores biodiversitetsforskere i det fortsatte arbejde.

- Og at naturbeskyttelsesloven tilsyneladende bliver revideret, så den kommer til at omfatte skovene, siger Thor Hjarsen.

/ritzau/