Den 15. januar træder nye regler i kraft: Alle over 60 år kan frabede sig det

Emil Martesen

8 timer siden

|

16/12/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Den 15. januar træder nye regler i kraft.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Man skal spole tiden knap et år tilbage, før Folketinget vedtog lovforslag (L 47) om mulighed for forudgående fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop.

Det bliver nemlig muligt at registrere ønske om fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop fra den 15. januar 2025.

Det skriver Sundhedsdatastyrelsen.

Det gode ældreliv

Lovforslaget er en opfølgning på Aftale om udmøntning af midlerne afsat til 'Det gode ældreliv' af 18. december 2020, hvor det blev aftalt at igangsætte et initiativ, som giver habile borgere, der er fyldt 60 år, mulighed for at tilkendegive et ønske om ikke at blive forsøgt genoplivet, hvis man får hjertestop.

Aftalen blev justeret i februar 2022, hvor det blev besluttet, at fravalget skal træde i kraft syv kalenderdage efter, at borgeren har registreret sit fravalg.

Det er også efterfølgende blevet besluttet, at et registreret fravalg til enhver tid skal kunne fortrydes af borgeren.

Initiativet kræver endvidere udvikling og etablering af en digital løsning.

Sundhedsdatastyrelsen har fået til opgave at udvikle en digital løsning i samarbejde med blandt andet KL, Danske Regioner, Praktiserende Lægers Organisation, Styrelsen for Patientsikkerhed, MedCom og sundhed.dk, som skal gøre det muligt for borgere at registrere fravalget, og at oplysningen om fravalget er tilgængelig for sundhedspersonalet.

I forbindelse med registrering af fravalget vil borgeren blive ledt igennem overvejelser om at tale med en læge, en sundhedsperson eller en anden, som borgeren har en tæt relation til.

Det skal give borgeren mulighed for at reflektere over sin beslutning – både selv og i dialog med andre. En registrering vil først træde i kraft efter syv dage. Hvis borgeren fortryder sit fravalg, kan registreringen trækkes tilbage.

Her kan du registrere det

Når rettigheden træder i kraft, kan du registrere dit fravalg digitalt på sundhed.dk eller ved at indsende en papirblanket til Sundhedsdatastyrelsen, som så registrerer dit fravalg digitalt.

Dit fravalg vil træde i kraft efter syv kalenderdage og vil herefter være synligt for sundhedspersonalet i deres relevante it-systemer.

Du vil modtage en bekræftelse via Digital Post eller pr. brev (hvis du er fritaget for Digital Post), når fravalget er trådt i kraft. Derudover vil du årligt modtage en påmindelse om, at du har registreret et fravalg af genoplivning.

Det er kun dig selv, der vil kunne registrere et fravalg af forsøg på genoplivning. Registreringen kan ikke foretages af andre, heller ikke fx af en pårørende med fuldmagt.