Det er efterhånden ikke et særsyn, at parker og gader både i og udenfor byerne flyder med alt fra slikpapir og cigaretskodder til plasticposer mademballage.
Nu er et flertal af danskerne dog villige til at hæve straffen for affaldssyndere. Det skriver Avisen.dk.
I en ny måling, lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk, ønsker hele 72,2 procent af de adspurgte nemlig større bødestraffe for at svine i naturen.
I samme undersøgelse svarer 26,1 procent af de adspurgte, at det er et mindre problem, men at der godt kunne strammes op. Kun 1,8 procent har ikke nogen problemer med svineriet. De mener, folk generelt gør, som de skal.
Meningsmålingen bygger på svar fra 1021 repræsentativt udvalgte danskere.
I dag giver det typisk en bøde på 1000 kroner for at smide affald på gaden, men det beløb skal altså sættes op, hvis du spørger et stort flertal af de adspurgte.
Men selvom antallet af affaldssyndere er stort, så udskrives der dog ikke nær så mange bøder for henkastet affald som for eksempel trafikforseelser.
Samtidig er det heller ikke muligt at få et præcist overblik over, hvor mange bøder der er udskrevet i forbindele med henkastning af affald, da der ikke findes opgørelser, der alene dækker denne forseelse, oplyser Rigspolitiet til Avisen.dk.
Ifølge en opgørelse fra Miljøstyrelsen, der løbende får indberetninger fra politikredsene, blev der dog sidste år kun udskrevet én bøde for henkastning af affald. Og kun 36 de sidste otte år. Det tegner i høj grad et billede af et problem, der ikke bliver gjort særlig meget for at komme til livs.
I 2008 blev der uddelt 17 bøder for henkastning af affald, og siden har niveauet ligget på en-fire bøder om året. Det viser opgørelsen fra Miljøstyrelsen, der dog understreger, at det reelle antal bøder kan være højere, da der kan være sager, politikredsene ikke har indberettet.
Hos både Dansk Folkeparti og Enhedslisten ønsker man at komme affaldsproblemerne til livs. Man er dog ikke enige om, hvordan det skal gøres.
Hos Dansk Folkeparti synes man, det er en god ide med hårdere straffe til affaldsforbryderne.
- Jeg kan godt forstå, folk er irriterede over affald, der bliver smidt rundt omkring. For det er ikke i orden, siger folketingsmedlem og miljøordfører for Dansk Folkeparti, Pia Adelsteen til Avisen.dk og bakker op om større bødestraffe.
Hos Enhedslisten er man dog ikke enige i, at højere bøder er løsningen. Det mener teknik- og Miljøborgmester i København, Morten Kabell (EL), der som så mange andre er godt træt af mængden af skrald og affald, der hober sig op i hovedstadens gader, pladser og parker.
Det koster hvert år Københavns Kommune 200 millioner kroner at holde byen ren, og i stedet for højere bøder, vil Morten Kabell hellere bruge en del af de mange millioner på serviceforbedringer andre steder.
- Vi skal i stedet for forsøge at påvirke holdningen til det at smide affald på gaden. Og så skal vi gøre det nemt for københavnerne at komme af med deres affald, lyder det fra Morten Kabell.
Han forklarer, at der i Københavns Kommune blandt andet er lavet nye affaldsspande, der er bedre egnet til pizzabakker samt forsøg med nye typer affaldsspande til områder med meget natteliv og fulde mennesker.
Tidligere på året søgte Københavns Kommune om lov til selv at kunne uddele bøder til borgere, der sviner, men idéen om, at kommunerne selv skal kunne udskrive bøder,mødte ikke meget opbakning fra andre kommuner i ordningen, og derfor blev forslaget droppet igen.
Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler: