Det er en rigtig dårlig idé at skære i Statens Uddannelsesstøtte (SU), som partierne på Christiansborg diskuterer for tiden.
Det melder noget nær et folkekor i en ny rundspørge ifølge Politiken.
Hele 69 procent erklærer sig "uenig" eller "helt uenig", når de bliver spurgt om, hvorvidt SU'en bør beskæres.
Kun 15 procent erklærer sig "enig" eller "helt enig", viser en meningsmåling blandt 1258 respondenter. Målingen er foretaget af Megafon for Politiken og TV 2.
Danske Studerendes Fællesråd har blæst til kamp mod ideen om at skære i SU 'en. Derfor vækker målingen glæde hos formand Yasmin Davali.
- Det er et tegn på, at fri og lige adgang til uddannelse er en helt grundlæggende værdi. Det ligger ekstremt dybt i den brede befolkning, at forældrenes pengepung ikke må være afgørende, siger hun til Politiken.
Netop i disse måneder er regeringen på jagt efter besparelser, der skal bruges til et økonomisk råderum i den varslede plan for dansk økonomi frem mod 2025, sådan at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blandt andet kan indfri regeringsgrundlagets ambition om skattelettelser.
Flere politikere i blå blok - herunder i Venstre - har ifølge Politikens oplysninger blikket rettet mod SU'en som en mulighed.
Hos SF mener uddannelsesordfører Jacob Mark, at målingen bør afskrække partierne på Christiansborg fra at skære i SU'en.
- Målingen viser med al tydelighed, at SU'en er et folkeeje, der gør Danmark unikt, og det bør regeringen ikke pille ved, skriver han i en mail til Ritzau.
Han mener, at SU'en gør Danmark til et samfund, hvor det er nemmere at bryde den sociale arv.
- SU'en betyder, at unge fra uddannelsesfremmede hjem har en langt højere gennemførelsesprocent på uddannelserne i Danmark, end de har i andre lande. SU'en er en succes og en forudsætning for den sociale mobilitet.
/ritzau/