Der står summende bistader hjemme hos stadigt flere danskere på såvel landet som i byerne.
Interessen mærkes hos Danmarks Biavlerforening, hvis medlemstal i disse år drøner i vejret. Foreningen fejrer netop i år 150 års jubilæum med 5500 medlemmer, hvilket er det højeste antal i 20 år.
- Vi har fået flere tusinde nye medlemmer på få år. Der er en stor interesse i befolkningen for at komme tættere på naturen. Det at være biavler er en dejlig afslappende måde at gøre det på, siger biavlernes formand, Knud Graaskov.
Han skønner, at det kræver en investering på omkring 10.000 kroner for at komme i gang som biavler med et par bistader.
- Men til gengæld får man jo også et honningudbytte, som hurtigt over nogle få år kan modsvare investeringerne. Man skal dog ikke gøre det for pengenes skyld, men for naturens og interessens skyld, understreger han.
Tilstrømningen af nye medlemmer er så overvældende, at flere lokalforeninger opretter ventelister til begynderkurser for nye biavlere. Andre afdelinger har valgt at dele sig i to for at få flere kræfter til at tage sig af de mange, nye kursister.
- Vi var nede på omkring 30 medlemmer på et tidspunkt og lige ved at lukke. Men de senere år har vi næsten fordoblet medlemstallet. I dag er vi 58 medlemmer, siger formand Torben Nielsen fra Østhimmerlands Biavlerforening.
Et af de nye medlemmer er Jørgen Rask fra Støvring, der til daglig arbejder som logistikchef i Aarhus og derfor bruger mange timer med computerarbejde.
- Jeg ledte efter en hobby som modstykke til en stressende hverdag, og der er i den grad lykkedes med biavlen, siger han.
- Ovenikøbet er hele familien blevet involveret. Min søn på 12 år var med til at slynge honningen første gang og synes, det er sjovt. Og min kone har fundet ud af, at bier er fredsommelige og ikke generer, selv om bistadet står i haven, siger han.
Oveni de første to stader har han nu anskaffet yderligere fire, og det er ikke svært for ham at finde aftagere af honningen.
- Det første år lavede jeg 50 kilo, som jeg solgte til venner og kolleger. Men folk er allerede begyndt at spørge, hvornår der kommer nye forsyninger, siger han.
/ritzau/