Danskere giver mindre til ofre for katastrofer og krig

admin

10 år siden

|

19/05/2014

Dagens topnyheder

Danskerne punger markant mindre ud til ofrene for krige og katastrofer i fjerne lande.

Efter en årrække med opgang oplever de internationale hjælpeorganisationer nu dalende indtægter, viser en ny undersøgelse fra indsamlingsorganisationernes egen brancheorganisation, Isobro.

Fra 2011 til 2012 er deres indtægter faldet med 116,6 millioner kroner - i omegnen af 10 procent. Faldet skyldes, at danskerne donerer færre penge til dem via indsamlinger, bidrag og kontingent, skriver Politiken mandag.

- Finanskrisen har fået folk til at holde på pengene og koncentrere sig mere om de nære ting, siger forsker ved CBS Per Østergaard Jacobsen, der har foretaget undersøgelsen for Isobro.

En markant undtagelse fra det samlede billede er organisationer, der beskæftiger sig med sygdomsbekæmpelse og handicap.

De fik en stigning i indtægterne på 102,5 millioner kroner fra 2011 til 2012. Det svarer til i omegnen af 15 procent.

- Det her tegner et billede af, at folk i højere grad støtter de nære ting og i mindre grad de fjernere ting som ofre for krige langt væk, siger generalsekretær i Isobro Robert Hinnerskov.

Amnesty International er blandt dem, som mærker den nedadgående tendens for de internationale hjælpeorganisationer.

- Der er ingen tvivl om, at vi mærker finanskrisen nu. Vi havde stor vækst i nullerne. Nu har vi stagnation, siger vicegeneralsekretær Trine Christensen fra Amnesty International i Danmark.

Mali er i krig, lød det søndag fra landets premierminister, Moussa Mara, efter at cirka 30 embedsmænd blev bortført lørdag.

Og Ukraine er på randen af borgerkrig, mener Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov.

/ritzau/