Danske og norske dommere kræver nordisk pres på Tyrkiet

admin

435 uger siden

|

17/07/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Dommerforeningerne i Danmark og Norge går søndag sammen og kræver, at de nordiske regeringer lægger pres på Tyrkiet efter udrensningen af dommere i kølvandet på fredagens kupforsøg.

Straks efter det mislykkede kup blev der udstedt anholdelsesordrer på i alt 2745 dommere og anklagere over hele Tyrkiet, rapporterede det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu lørdag.

Søndag er antallet af effektuerede anholdelser uklart. Nyhedsbureauet AFP skriver dog, at 44 dommere og anklagere skal være tilbageholdt i byen Konya, og at antallet er 92 i byen Gaziantep, som ligger i den sydøstlige del af landet.

- Dette bryder med grundlæggende retsstatsprincipper og principperne for dommernes og domstolenes uafhængighed, hedder det i en fælles pressemeddelelse fra de to dommerforeninger.

De mener også, at "afskedigelserne fremstår som illegitime".

Dommerforeningerne peger på, at den tyrkiske regering gennem længere tid har udsat landets dommere for et utilbørligt pres ved blandt andet at flytte dem til andre embeder og i et par tilfælde ligefrem at have fængslet dommere, hvis afgørelser regeringen ikke brød sig om.

- Når den tyrkiske regering nu afsætter hele 2700 dommere, fremstår det, som om den benytter lejligheden til at skaffe sig af med dommere, som ikke har været regimevenlige nok, hedder det i pressemeddelelsen.

Som medlem af Europarådet er Tyrkiet forpligtet til at respektere retsstaten og dens principper samt kravet om uafhængige domstole, påpeger dommerforeningerne i Danmark og Norge.

- Situationen for dommere i Tyrkiet viser, at de tyrkiske myndigheder ikke lever op til disse principper, hedder det.

De to dommerforeninger opfordrer derfor de nordiske landes regeringer til at lægge pres på de tyrkiske myndigheder for at få omstødt afskedigelserne af dommerne.

Den tyrkiske regering skal desuden påvirkes til ikke at lægge utilbørligt pres på dommerne, ligesom den skal respektere dommernes og domstolenes uafhængighed.

/ritzau/