De fotograferes i smarte solbriller eller dyrt modestrik, men danske modeller aner ofte ikke, om billederne havner som blikfang på busserne i Aarhus eller et ugeblad i Kroatien.
Honorarets præcise størrelse kender modellen som hovedregel først, når pengene går ind på bankkontoen. Og feriepenge og løn under sygdom tør kun de færreste drømme om.
Men nu går de danske modeller på barrikaderne for at sætte fokus på uigennemskuelige kontrakter, skriver Ugebladet A4.
For at få styr på deres arbejdsforhold indleder foreningen Danske Modeller et nyt og utraditionelt samarbejde med Dansk Artist Forbund, DAF.
Målet er at sikre modellerne nogle klare og bedre aftaler med de bureauer, der har de unge piger i stald, siger artisternes formand Lena Brostrøm Dideriksen.
- De aftaler, som modellerne arbejder under i dag, stritter i hundrede forskellige retninger. Grundlæggende kan vi se, at modellerne ofte ikke kender deres aftaler, honorar, betingelserne de arbejder under, og hvad deres arbejde i sidste ende skal bruges til.
- Og det er uholdbart, for modellerne udfører et stykke arbejde, ligesom alle andre inden for den kreative branche, siger Lena Brostrøm Dideriksen.
I de fleste andre brancher er det normalt, at folk har nogenlunde styr på deres ansættelsesforhold, konstaterer næstformand i Foreningen Danske Modeller, Lykke Jeppesen.
- Men i den kreative branche er det med penge meget ofte et tabu.
- Man snakker ikke meget om penge, og de fleste modeller spørger heller ikke særlig meget til løn og rettigheder. Det betyder desværre, at mange risikerer at blive underbetalt eller vente meget længe på at få deres løn, siger Lykke Jeppesen til A4.
Danske Modeller har eksisteret i tre år og har omkring 400 medlemmer, mens Dansk Artist Forbund har eksisteret i knap 100 år og organiserer 1300 medlemmer.
/ritzau/