Blev den danske pædagog Malthe Thomsen i juni 2014 snydt til at tilstå en forbrydelse, han ikke havde begået? Det er et af de spørgsmål, en domstol i New York tirsdag tager hul på, når danskerens erstatningssag begynder.
Danske Malthe Thomsen har hevet politiet i New York i retten for at få en økonomisk erstatning, men også for at få ordensmagten i millionbyen til at droppe deres afhøringsteknikker.
Det forklarer Jane Fisher-Byrialsen, der er danskerens advokat.
Centralt i sagen er danskerens påstand om, at politiet pressede en falsk tilståelse ud af ham med løgn, falske løfter og psykisk pres.
Alt sammen er det en del af de såkaldte Reid-teknikker, der bruges til afhøring i New York, siger Jane Fisher-Byrialsen:
- Vi vil gerne have, at man (politiet i New York, red.) dropper de der afhøringsteknikker, siger hun.
- Det er en slags teknikker, der kører på mistænktes psyke og får dem til at tilstå, hvad end de har gjort det eller ej. Problemet er, at den psykologiske forskning viser, at rigtig mange uskyldige mennesker tilstår ting, de ikke har gjort.
Teknikkerne kom ifølge advokaten til udtryk i Malthe Thomsens afhøring ved, at efterforskeren, der stod for afhøringen, blandt andet hævdede at have beviser for, at danskeren var skyldig.
- Det virker selvfølgelig både på skyldige og uskyldige. De sagde eksempelvis til ham: Vi har en video, hvor du misbruger de her børn. Hvilket så viste sig ikke at passe, forklarer Jane Fisher-Byrialsen.
Ifølge Malthe Thomsen demonstrerede den kvindelige efterforsker, der afhørte ham, derefter hvordan man på videoen ser ham placere et barns hånd på hans kønsdele.
- Så siger Malthe: Jamen, hvis I har det, så må det jo være sandt. Hvordan kan jeg modbevise en video?
Politiet i New York fastholder deres efterforskers uskyld. Senere på ugen skal efterforskeren selv give sin beretning om, hvad der skete under forhøret.
/ritzau/