Den største knold på vejen mod en international FN-aftale, der skal redde kloden fra store klimaforandringer, er hverken de rige eller de fattige lande, lyder det fra udenrigsminister Kristian Jensen (V).
Han øjner tværtimod en alliance mellem de to lejre på klimatopmødet i Paris.
Problemet er en række lande, som befinder sig mellem udviklingslande og udviklede lande, og de tager ifølge ministeren ikke deres del af ansvaret.
- De vil stadig behandles som udviklingslande på trods af, at de er rykket væk fra den position.
- Det er nødvendigt, at de udviklede lande og udviklingslandene faktisk indgår en alliance hen over hovedet på denne mellemgruppe, så de ikke spænder ben for en god løsning, siger Kristian Jensen til Ritzau.
Det er denne "mellemgruppe", som får udenrigsministeren til udtrykke større skepsis om chancen for en ambitiøs aftale på COP21 i den franske hovedstad om under en måned, end han gjorde for et halvt år siden.
Kristian Jensen, som torsdag deltog i et asiatisk-europæisk udenrigsministermøde i Luxembourg, fik imidlertid også en række overraskende og positive meldinger.
- Der er ikke kommet noget gennembrud. Men der er kommet en klar tilkendegivelse fra også flere lande, som, jeg ikke havde regnet med, ville komme til Paris med et ønske om at lave en ambitiøs aftale, siger Jensen.
Han ønsker ikke at uddybe, hvilke lande det drejer sig om.
- Jeg tror, vi skal gå efter at få så omfattende en aftale som muligt. Men jeg må erkende, at vi på mødet i Paris ikke når helt derop, hvor Danmark og EU ligger, siger Jensen, som tilføjer, at Paris-aftalen kan "blive et godt skridt på vejen".
Udenrigsministeren holdt torsdag bilaterale møder med blandt andre Bangladeshs udenrigsminister, Abul Hassan Mahmood Ali.
- Sagen er, at mange af de mindst udviklede lande ligger steder, der bliver hårdest ramt af klimaforandringerne. Tag Bangladesh, som tydeligt mærker, når klimaforandringer rammer. Det er utrolig vigtigt, at vi får lavet en aftale for deres skyld.
- Hvis det skal lade sig gøre, så skal disse lande og den vestlige verden - primært med EU i spidsen - lave en aftale. Vi skal nå en aftale i fællesskab for at lægge pres på de andre, siger Kristian Jensen.
/ritzau/