Asylansøgere sendes tilbage til deres hjemland, uden at det er undersøgt tilstrækkeligt, om de risikerer tortur.
Sådan lyder kritikken fra advokater og formanden for FN's Torturkomité. Det skriver Berlingske onsdag.
Hvis en flygtning hævder at have været udsat for tortur og bruger det som begrundelse for at søge asyl, kan både Flygtningenævnet og Udlændingestyrelsen iværksætte en retsmedicinsk undersøgelse.
I 2015 blev højest tre asylansøgere i Danmark sendt til en torturundersøgelse. Det viser avisens rundspørge på Retsmedicinsk Institut på universiteterne i Odense, København og Aarhus.
Ifølge Hans Petter Hougen, der er professor ved Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet, er det et drastisk fald.
- Hvis man går tilbage til begyndelsen af 00'erne, havde vi små 45 om året, siger han til Berlingske.
En af kritikerne er Jens Modvig, der er formand for FN's Torturkomité og overlæge i Dignity - Dansk Institut Mod Tortur.
- Det er min opfattelse, at vi sender asylansøgere tilbage med risiko for, at de bliver udsat for tortur, fordi vi ikke er dygtige nok til at identificere dem tidligt, siger han til Berlingske.
- Dermed beskytter vi ikke asylansøgerne tilstrækkeligt mod, at de bliver sendt tilbage til tortur.
Ifølge Foreningen for Udlændingeretsadvokater er det dybt bekymrende, at der ikke foretages flere torturundersøgelser.
- Konsekvensen bliver, at der bliver truffet forkerte afgørelser, og at vi risikerer at sende torturofre direkte tilbage til de lande, hvor de er blevet torteret med stor risiko for, at de bliver torteret igen, siger formand Jytte Lindgård.
/ritzau/