Dagens Guide: Sådan forebygger du bid fra skovflåt - og sådan fjerner du den

Lotte Sørensen

10 år siden

|

17/03/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Et bid fra en skovflåt er ikke bare irriterende. De små bæster kan også smitte dig med borrelia og den mindre kendte, farlige sygdom TBE, der begge kan give lammelser.

Skovflåter ligger på lur i fx højt græs, hvor de venter på mennesker og dyr, de kan springe på. For at undgå at få besøg af flåten er det bedste middel lange bukser og langærmede bluser. Gummistøvler er også effektive til at holde de små kryb væk.

Læs også: Det kribler og krabler: Varmen skyder flåt-sæsonen i gang

Har familien været på skovtur, er det en god ide at tjekke huden for små, sorte prikker, når I kommer hjem, især på varme og fugtige steder som nakken, i hovedbunden, bag øret, i knæhaserne og i lysken. Fanger du de små blodsugere indenfor 24 timer, overfører de ingen sygdomme.

Når du skal fjerne flåten, skal du glemme alt om gamle husmoderråd om at kvæle den med smør, olie eller sprit. Det får den ikke til at slippe hurtigere.

Læs også: Advarsel: Flåter med farligt virus fundet på Sjælland

I stedet skal de fjerne den med neglene eller pincet. Få fat så langt nede som muligt og drej langsomt, indtil flåten slipper. Dele af munden kan blive siddende i huden. Det må du fjerne i anden omgang.

Bagefter skal du vaske huden gundigt med vand og sæbe for at undgå infektion.

Er du i tvivl om, du fik fjernet hele flåten, kan du tegne en cirkel om stedet med en kuglepen, så du de følgende dage kan holde med, om der vokser et udslæt frem.

Kilde: sundhed.dk og naturstyrelsen.dk

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med