Chef-exit: En lydefri karriere fik ridser i lakken

admin

|

28/11/2013

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det høstede bred anerkendelse i kulturlivet, da den daværende departementschef i Miljøministeriet, Erik Jacobsen, i oktober 2007 blev udpeget til ny chef for Det Kongelige Teater.

"Et populært valg" skrev dagbladet Information, og nationalscenens kunstneriske chefer bifaldt især, at deres ny chef var en erfaren topembedsmænd og ikke en stærk kunstnerisk profil.

Det havde nemlig den fordel, at "skønånderne bliver fri for regneark og administration", stod der i avisen.

Nu slipper de formentlig ikke for at diskutere kunstneriske dispositioner med chefen, for Det Kongelige Teaters bestyrelse satser med Erik Jacobsens afgang på en helt anden profil, når der skal vælges ny teaterchef.

Den kommende leder skal ifølge bestyrelsen "være en kunstnerisk orienteret teaterchef, der yderligere kan positionere teatret".

Med nyt skuespilhus og nyt operahus kunne chefjobbet på Det Kongelige Teater have været en dans på roser. Men for Erik Jacobsen har roserne i hvert fald haft torne.

Han har måttet sande, at det også er en kunst at stille såvel anmeldere som ansatte og de bevilgende myndigheder tilfredse.

Da teaterchefen i foråret fyldte 60 år, skete det i en situation, hvor en større sparerunde og nedlæggelse af stillinger skulle sætte skik på teatrets økonomi, og den opgave har Erik Jacobsen ifølge bestyrelsen løst.

Men undervejs har der været store mediesager om dårlig trivsel, faldende besøgstal, ledelsesproblemer og kokainmisbrug i balletten, der har medvirket til at give Erik Jacobsen ridser i lakken - hvor han ellers havde haft en næsten lydefri karriere med masser af topposter i statens tjeneste.

For halvandet år siden var krisen på Det Kgl. så udtalt, at det kom bag på skuespillernes tillidsmand, at bestyrelsen lod Erik Jacobsen fortsætte.

- Nu skal Erik Jacobsen lancere en større åbenhed grupperne imellem, så personalet ikke føler, at de er bange for at komme med henvendelser af frygt for den reaktion, det måtte afføde, lød det fra tillidsmanden.

Bestyrelsesformand Stine Bosse slog fast, at "det ville have været den nemme løsning at fyre ledelsen, men også den forkerte løsning".

- Når man selv kan se og er reflekteret over, at man kan gøre tingene anderledes, så er det min erfaring med ledelse, at der er noget at bygge på, sagde Stine Bosse, som valgte at frede teaterchefen.

Selv sagde Erik Jacobsen om krisen, der kulminerede i foråret 2012:

- Jeg har truffet ledelsesmæssige beslutninger, som jeg i dag ville have gjort anderledes, og det har udløst en tillidskrise hos nogle medarbejdergrupper.

- På toppen af dette kommer så sparerunden og afskedigelser, hvor der i processen også er sket fodfejl. Jeg vil nu gå aktivt ind i genopbygning af tillid.

Yderligere halvandet år fik Erik Jacobsen i spidsen for Det Kongelige Teater, inden bestyrelsen fandt, at tiden nu er inde til et ledelsesmæssigt generationsskifte.

/ritzau/