Carl-Mar Møller: Vi er for ærlige

Aller Media

10 år siden

|

12/01/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Vi lever i en tid, hvor ærlighed nærmest er sat på en piedestal. Vi skal fortælle hinanden alt, og vi skal både kunne levere og kapere ærligheden til hver en tid. Ikke mindst i parforholdet. Men måske er ærligheden ved at gå over gevind?

Man behøver ikke være skånselsløs

- Det skaber store problemer i parforholdet, hvis man altid er skånselsløst ærlig om alt. Det kan såre den anden så meget, at det kan være svært at glemme, fortæller par- og psykoterapeut Carl-Mar Møller i sin faste klumme på Oestrogen.dk, og fortsætter:

- F.eks. spurgte en kvinde sin mand, hvad han syntes om hendes bryster. Han svarede, at hendes ene bryst var større end det andet, og at de hang lidt, men at han ellers synes, at de var dejlige. Hun lagde kun mærke til, at han sagde, at de ikke var lige store, og at de hang lidt. Hun kunne ikke huske, at han havde sagt, at de var dejlige.

- Kvinden blev ved med at tage emnet op i lang tid, fordi det satte nogle andre ting i gang i hende. Hun følte sig ikke god nok. Hendes selvværd dalede. Han skulle ikke have været skånselsløst ærlig, men have sagt: ’Jeg synes, dine bryster er dejlige, og jeg elsker at røre ved dem og se på dem.’

Kvinden stjæler mandens energi, mener Carl-Mar Møller. Læs hvordan og hvorfor på Oestrogen.dk

Løj om sit job

Et andet eksempel er manden, der løj om sin fortid og sagde til en ny kæreste, at han var computer-ingeniør.

- Efter et år fandt hun ud af, at det var løgn. Og at han havde fortalt flere andre løgne om sin fortid. Han forklarede hende ikke, at det var, fordi han ikke følte, at han var værd at elske, hvis han ikke havde en uddannelse. Det var ikke nok at være den, han var. Han havde løjet, fordi han brændende ønskede, at hun skulle elske og beundre ham.

- Kæresten blev skuffet, utryg og tog afstand fra ham. Han skulle have sagt undskyld til hende og forklaret hende, hvorfor han løj. Så havde hun haft bedre mulighed for at forstå, at det var på grund af hans lave selvfølelse og angst for ikke at blive elsket. Det havde været lettere for hende at tilgive.

Hvad kan modtageren tåle at høre?

Så det handler altså ikke om, at vi skal gå rundt og lyve hele tiden. Men vi skal være i stand til at dosere vores ærlighed, siger Carl-Mar:

- Man skal sige det, modtageren kan tåle at høre på det tidspunkt, det bliver sagt, og der er stor forskel på, hvor meget man kan klare at høre.

Samtidig skal man også være klar over, at løgnen kan have konsekvenser. Det er aldrig rart at opdage, at man er blevet løjet for, selvom baggrunden for løgnen slet ikke har handlet om manglende tillid eller om, at man ville såre den anden. Er man den, der er blevet løjet for, gør man klogt i at huske på netop dette.

Anni Fønsby fortæller: Dét har livet lært mig. Læs mere  på Q.dk

Frygten for ikke at blive elsket

- Den, der lyver om sin fortid, er bange for ikke at blive elsket, og den fejl kan der rettes op på. Alle lyver mere eller mindre og har deres grunde til det. Alle er uskyldige og gør deres bedste ud fra de forudsætninger, de har. Bliver man rost og beundret som person, kan man trappe løgnene ned, fortæller Carl-Mar Møller videre, og fortsætter:

- Tænk på alle de gange, du selv har løjet, før du dømmer andre. Du har ret til at være vred og ked af det, når dine nærmeste lyver for dig, men du må interessere dig meget for, hvorfor man er nødt til at lyve for at afhjælpe det. Og man må aldrig straffe den, der lyver, for så vil vedkommende lyve endnu mere fremover. Jo mere forstående du er over for løgnene, des mindre vil behovet for at lyve blive.

Af Malene Fich Weischer, Oestrogen.dk, NewsDesk Aller Media.