Et bredt flertal af partier fra begge fløje i Folketinget vil lytte til den stigende EU-skepsis i de europæiske befolkninger og sætte unionen på slankekur.
Venstre-regeringen vil med statsminister Lars Løkke Rasmussens ord kæmpe for at undgå "den sociale union".
- Et EU, der koncentrerer sig om vækst, arbejdspladser, sikkerhed og kontrol med de ydre grænser. Og i mindre grad blander sig i alt fra landenes velfærdssystemer til kvindekvoter i bestyrelser, siger Lars Løkke Rasmussen.
- EU er til for borgerne, ikke omvendt. Det har vi nu et ansvar for at vise i praksis.
Også S-formand Mette Frederiksen lægger op til at reformere hele EU-samarbejdet.
- Det er et slankere EU, forstået på den måde, at hvis samarbejdet for alvor skal kunne bruges, så skal vi prioritere de udfordringer, der er her og nu: Lønmodtagerrettigheder, bekæmpelse af skattesnyd og den ydre grænse, siger hun.
- Hvis det europæiske samarbejde bliver brugt på de tre områder, så vil vi se en stigende opbakning til samarbejdet.
De Konservative lægger op til, at et slankere EU indbefatter reformer, der sikrer, at det ikke bliver lige så let at modtage velfærdsydelser som vandrende arbejdstager.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl taler for, at danskerne bør have en folkestemning, når briternes aftale med EU er på plads. Det skal gøre det muligt for danskerne at tage stilling til, om de vil have et mindre omfattende medlemskab af EU end det nuværende.
Også Enhedslisten foreslår en dansk folkeafstemning. Gerne på grundlovsdag næste år, siger politisk ordfører, Pernille Skipper:
- Det vil give tid til undersøgelser af alternative samarbejdsmuligheder til EU og ikke mindst give tid til en grundig og ordentlig debat i den danske befolkning, siger hun.
I den anden ende af skalaen anbefaler De Radikales partileder, Morten Østergaard, nu regeringen til at vise, hvad EU er i stand til for at imødegå den stigende skepsis:
- Det er afgørende, at vi finder viljen igen og viser befolkningen, at EU er den mest effektive måde at tackle de udfordringer, som ingen lande kan håndtere selv.
- Det kræver, at Venstre-regeringen holder op med at tænke, at det er en selvkørende mekanisme, som vi nu må reformere. EU er os selv, og det er, hvad vi gør det til.
/ritzau/