Bornholm beder om økonomisk hjælp

admin

|

06/03/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det kriseramte Bornholm har brug for en hjælpende hånd fra staten, hvis ikke øen skal fortsætte med at miste virksomheder og arbejdspladser.

Det skriver Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), sammen med bornholmske virksomheder og den store slagterikoncern Danish Crown i et usædvanligt brev til transportminister Magnus Heunicke (S), skriver Politiken torsdag.

Hun beder om et møde med ministeren for at undersøge muligheden for at få statslig støtte til at nedsætte de høje omkostninger til færgetransport af varer til og fra øen. Ellers risikerer øen at blive ramt af endnu større udvandring end i dag, mener hun.

- Vi bevæger os lige lidt for tæt på klippekanten. Vi skal ikke have en tunnel. Vi skal ikke have en bro, men vi vil have en færge, som er til at betale, og det er altafgørende for øen at få Christiansborg til at forstå det«, siger Winni Grosbøll til Politiken og tilføjer:

- Hvis vi nedsatte billetpriserne på vores færger, kunne vi faktisk have produktionsvirksomheder, og så kunne vi udvikle vores fødevareindustri og turistbranche, og så ville vi faktisk være mere selvbærende.

Det fremhæves i brevet, at Bornholms Kommune og Danish Crown ikke ønsker statsstøtte til at drive virksomheder på Bornholm. Winni Grosbøll ønsker at skabe trafikal ligestilling. Det indebærer, at det koster det samme at sejle én kilometer, som det koster at køre én kilometer på landevej.

Ønsket er derfor en færgetakst, der svarer til prisen på at køre en afstand svarende til Rønne-København – inklusive udgiften til Øresundsbroen.

Det vil betyde mere end en halvering af den nuværende færgepris og vil ifølge Bornholms Kommune kunne finansieres med et statsligt beløb i størrelsesordenen 70 millioner kroner årligt. I forvejen bruger staten omkring 200 millioner kroner årligt på færgebetjeningen af Bornholm.

- I Skotland har man valgt at sidestille vandtransport med landtransport, og det vil sige, at det skal koste det samme kronebeløb, ligegyldigt om det er transport på landevej eller søvej. Vi kan se, at de skotske øer har fået et boost, fordi de har haft passagertal, som er steget med 20 og 30 procent, siger Winni Grosbøll til Politiken.

/ritzau/