Der skal tages initiativer, for at de studerende bedre tilknyttes det danske arbejdsmarked, og derfor skal kvaliteten på de videregående uddannelser i fokus.
Sådan lyder meldingen hos Venstres uddannelses- og forskningsordfører, Esben Lunde Larsen, efter at regeringens Kvalitetsudvalg har fremlagt sine første anbefalinger til, hvordan kvaliteten af de videregående uddannelser sikres.
- Vi mener blandt andet, at nyuddannede skal komme ud fra universiteterne med en uddannelse, der kan give dem beskæftigelse, siger Esben Lunde Larsen.
Kvalitetsudvalget lægger op til markante ændringer af systemet for videregående uddannelser i rapporten, som er præsenteret torsdag.
Udvalgets to centrale anbefalinger lyder, at studerende fremover skal bruge fire år på at blive bachelorer, hvor det i dag tager tre år. Samtidig skal den automatiske overgang fra bachelor til kandidatstudier afskaffes.
- Vi er overbeviste om, at bachelorstuderende vil være mere ihærdige i deres studier, når de ikke automatisk kan komme ind på en kandidatuddannelse, siger Esben Lunde Larsen.
Hos Liberals Alliance bakkes der op om ophævelsen af den automatiske adgang til kandidatuddannelserne.
- Jeg er enig med udvalget i, at universiteterne ikke automatisk skal optage studerende på kandidatuddannelserne, og står det til os, bør universiteterne selv kunne opstille krav til optagelse, siger uddannelsesordfører Merete Riisager.
- Det kan bidrage til, at bacheloruddannelsen i højere grad bliver et springbræt til arbejdsmarkedet, og at det akademiske niveau på kandidatuddannelserne kan hæves.
Mere skeptisk er Enhedslistens uddannelsesordfører, Rosa Lund, der mener, at flere af forslagene vil gøre de videregående uddannelser mere elitære.
- En afskaffelse af retskravet vil betyde, at det for fremtiden kun er et fåtal af de bachelorstuderende, der kan få en kandidatuddannelse - nemlig dem med de højeste karakterer, siger Rosa Lund.
- Det er voldsomt elitært og sender nærmest vores uddannelseskultur 30 år tilbage i tiden. Samtidig vil det skabe et A-og B-arbejdsmarked, hvor dem, der kun har en bacheloruddannelse, kommer bagest i jobkøen.
/ritzau/