Boligejere bør følge realkreditdom med spænding

admin

10 år siden

|

03/06/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Tusindvis af danskeres udgifter til boliglån er tirsdag reelt på programmet i Højesteret, når der træffes endelig afgørelse om, hvorvidt Nykredit må hæve prisen på boliglån for en stor gruppe kunder.

Det mener Forbrugerrådet Tænk, som har fulgt sagen om Nykredits såkaldte bidragssatser - den pris som boligejere betaler realkreditinstituttet for at administrere boliglånet.

- For den enkelte låntager kommer det til at koste nogle penge, hvis de får lov at sætte priserne op, siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, som også mener, at sagen kan få betydning for flere end bare Nykredits kunder.

- Nykredit har indtil nu været med til at dæmpe bidragsstigningerne, men hvis de får frit spil, så tror jeg desværre, at bidragssatserne generelt vil stige meget mere, end de allerede har gjort, siger han.

Sagen står mellem Nykredit og konkurrencemyndighederne - og indtil nu fører realkreditselskabet på point.

Sø- og Handelsretten gav nemlig i december 2012 Nykredit medhold i, at selskabet ikke er bundet af den bidragssats på en halv procent, som var konkurrencemyndighedernes betingelse for at godkende fusionen mellem Nykredit og Totalkredit i 2003.

- Da de købte Totalkredit, blev der indgået en aftale med konkurrencemyndighederne om, at Nykredit ikke bare frit kunne sætte bidragssatserne op, fordi Nykredit blev så dominerende på markedet, siger Morten Bruun Pedersen.

Sagen drejer sig i første omgang om kunder, der kom ind i butikken hos Nykredit før april 2012. Dagbladet Børsen har tidligere anslået, at det drejer sig om i omegnen af 100.000 boligejere.

I Nykredit har argumentationen flere gange lydt, at den gamle aftale stiller selskabet ringere end konkurrenterne, og at flere omkostninger i forbindelse med nye kapitalkrav øger behovet for at regulere prisen på boliglån.

Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, sagde for nylig til Ritzau Finans, at det vil betyde et par hundrede millioner kroner på bundlinjen hos selskabet, hvis sagen falder ud til Nykredits fordel.

For de berørte kunder vil merudgiften være omkring 100 kroner om måneden efter skat per lånt million, oplyser direktøren.

/ritzau/