Københavns Byret har mandag bestemt, at det ikke er forsvarligt at give en almindelig tidsbestemt fængselsstraf til den mand, som efter at have begået flere farlige røverier er blevet kendt som blomsterrøveren.
I stedet for har retten mandag idømt forvaring til den 36-årige Dennis Riis, hvilket betyder, at han ikke ved, hvornår han bliver sluppet fri.
Han er blevet kendt skyldig i forsøg på manddrab og i alt seks af de syv røverier, som han var tiltalt for at have begået i oktober og november sidste år i København.
Det begyndte 24. oktober, da Dennis Riis var prøveløsladt for netop røveri.
Ifølge anklageskriftet forsøgte han at tvinge indehaverne af blomsterforretningen Paradis Blomsten i København til at udlevere penge.
Men i stedet for at smide pengene på bordet, gjorde indehaverne - en kvinde og en mand - modstand, og røveriforsøget udviklede sig ifølge anklageskriftet til at blive "særligt groft".
Dennis Riis snittede manden flere steder med en kniv, slog ham i hovedet med en jernstang og stak kvinden i låret, inden han flygtede fra stedet uden at have fået en krone.
Dagene efter røvede han et vaskeri, en grillbar, en Matas og en kvinde på et fortov i Vanløse.
Den 4. november gik det igen ud over en blomsterforretning - De Fire Årstider på Østerbro i København. Under røveriet stikker han den kvindelige indehaver fem gange i maven og fire gange i benene, hvilket ifølge anklageskriftet bragte hende i potentiel livsfare.
Dermed var det et forsætligt forsøg på at dræbe hende, mener retten, som pålægger Dennis Riis at betale en erstatning på 20.000 kroner til kvinden.
I alt skal han betale erstatning på lige i underkanten af 60.000 kroner til ofrene.
I retslokalet mandag eftermiddag sad han roligt og lyttede, mens han vippede let på højre fod. Han havde en sort og grå strik af mærket Hugo Boss, cowboybukser og brune støvler på.
Dennis Riis ankede på stedet dommen til Østre Landsret.
Forvaring er en sanktion, som kun bruges en håndfuld gange om året af retssystemet.
Forvaring kommer på tale, når en gerningsmand vurderes til at være så farlig for andre, at en almindelig tidsbestemt straf ikke er tilstrækkelig til at afbøde faren.
/ritzau/