Coronapandemien har taget hårdt på flyindustiren, som har blødt røde tal efter at langt de fleste fly har stået stille over en lang periode.
Kampen om pladser på landingsbaner rundt om i lufthavne er hård, og der er således forskellige krav for at have x antal landingsbaner.
Et af kravene er et minimumsantal af flyvninger, og det skal også overholdes selvom der ikke er passagerer på flyene.
Det har ikke overraskende ført til en del såkaldte “spøgelsesflyvninger”.
Flyvninger, hvor der ikke er passagerer, som har boardet flyet.
Belgiske Brussels Airlines siger, at de indtil videre har fløjet 3.00 tomme flyvninger, og formentlig bliver nødt til at udføre yderligere 3.000 rejser med underkapacitet frem til slutningen af marts – mens moderselskabet Lufthansa vil flyve 15.000 mere.
Det skriver Metro.
Det er et kæmpemæssigt problem, særligt fordi flyindustrien er en af de helt tunge udgifter i klimaregnskabet.
Der kan derfor komme et stort pres på EU for at lempe reglerne for lufthavnsstart og -landing yderligere.
Luftfartsselskaberne siger, at kravet om, at de skal bruge 50 % af deres slots – nedsat fra 80 % i præ-pandemiske dage – tvinger dem til at flyve ellers risikere de at miste rettighederne.
En tilbagevenden til flyrejser med turister ombord, kan dog have lange udsigter på grund af Omikron-varianten og frygten for hurtigt ændrede restriktioner gør, at folk er mere påpasselige.
Det trækker pandemien længere ud, end flyselskaberne havde planlagt.
Belgiens transportminister, Georges Gilkinet, har skrevet til Europa-Kommissionen og opfordret kommissionen til at løsne reglerne og hævder, at konsekvenserne er i modstrid med EU's CO2-neutrale ambitioner.
De nuværende reducerede kvoter blev indført i marts sidste år som et nik til de problemer, flyselskaberne stod over for med covid-19.
I december sagde kommissionen, at tærsklen på 50 % ville blive hævet til 64 % for dette års sommersæson fra april til november.