Betalte kilder i mediebranchen er under beskydning

admin

10 år siden

|

01/05/2014

Dagens topnyheder

Ugebladet Se og Hørs ulovlige overvågning af kongelige og kendtes kreditkort kan få konsekvenser for medier, der benytter sig af betalte kilder.

- Indtil videre er det vores opfattelse, at ulovlig overvågning begrænser sig til Se og Hør. Men vi ved jo, at andre medier betaler kilder for tips, og derfor ønsker vi at få en afklaret holdning til brugen, siger Christian Kirkegaard, journalistisk direktør i brancheforeningen Danske Medier.

Derfor skriver foreningen torsdag til 20 chefredaktører på dag- og ugeblade og opfordrer dem til at tage stilling til, om det skal forbydes at betale kilder for tips.

- Udviklingen i sagen om Se og Hør gør, at vi må tage stilling til betalte kilder. Især de nye oplysninger, der er kommet frem de seneste 48 timer, har gjort det nødvendigt, siger Christian Kirkegaard til Ritzau.

Også Dansk Journalistforbund er åbne over for at justere reglerne for god presseskik.

Forbundsformand Mogens Blicher Bjerregård siger til Politiken, at det "principielt er forkert" at honorere kilder for tips om gode historier. Men han erkender, at der kan være "helt særlige situationer", hvor det kan retfærdiggøres.

Både Journalistforbundet og Danske Medier afventer, at Vestegnens Politi har fremlagt deres redegørelse for, hvad der er sket i sagen, som foreløbig har betydet, at den tidligere redaktør Henrik Qvortrup har forladt sin stilling som politisk kommentator på TV2.

Desuden er syv medarbejdere på Se og Hør sendt hjem på ubestemt tid, ligesom det samme er sket for to medarbejdere på Billed-Bladet, der tidligere har været ansat hos konkurrenten.

Endnu har politiet ikke sigtet nogen i sagen, men ifølge Danske Medier er både de ansvarlige chefredaktører og centrale journalister i farezonen.

- Som medieansvarsloven er beskrevet, kan både redaktøren og den enkelte journalist straffes. Men nu skal politiet have mulighed for at undersøge sagen, siger Christian Kirkegaard.

/ritzau/