Kulturminister Bertel Haarder (V) vil med en ny Danmarkskanon give danskerne kulturelt fastere grund under fødderne. Det skal lette mødet med andre kulturer og åbne døren for bedre integration. Det fortæller Bertel Haarder til Ritzau.
Initiativet lægger sig op ad de omdiskuterede kanoner - lister over specifikke ting - den tidligere venstreregering i 2006 præsenterede for blandt andet dansk litteratur, billedkunst og historie.
Den nye kanon skal dog ikke indeholde håndgribelige værker, men kulturelle strømninger og bevægelser der er definerende for danske værdier. Det kunne være andelsbevægelsen, højskolebevægelsen eller arbejderbevægelsen.
- En Danmarkskanon skal fortælle, hvad der er vigtigst af det gods, vi som danskere bringer ind i fremtiden, siger Bertel Haarder.
Kanonen, og diskussionen af hvad den skal indeholde, skal gøre Danmark og danskerne mere opmærksomme på egen kultur. Noget, Bertel Haarder ikke mener, danskerne er for nuværende.
- Det skal gøre os mere kulturelt bevidste og mere kulturelt tydelige i mødet med alle de kulturer, vi møder i stigende grad. Vi er meget utydelige, ikke mindst for dem der kommer hertil, siger Bertel Haarder.
Her skal en Danmarkskanon give danskerne en større ballast i forhold til dansk kultur, hvilket ifølge ministeren vil hjælpe på integrationen af nye danskere.
- Det er meget vigtigt, at når vi er kulturelt tydelige, så skal det samtidig være inkluderende. Det er der intet problem ved, for muslimerne har intet imod, at vi har en kultur og er et gammel kristent folk.
- Det, de har svært ved, er eksempelvis ateister og manglende kultur. Der er intet ekskluderende i at være kulturelt tydeligt, tværtimod.
Bertel Haarder er ganske åben over for, at også nyere kulturelle og samfundsmæssige strømninger bliver del af Danmarkskanonen.
- Det skal både være nutidigt og gammelt. En kultur er ligesom jorden, hvor man i forskellige tider har dannet lag, som man står ovenpå. Vi står oven på det hele, og det hele betyder noget i dag, siger kulturministeren.
/ritzau/