Barroso til Putin: Forstyr ikke gasforsyning til Europa

admin

10 år siden

|

21/05/2014

Dagens topnyheder

EU-Kommissionens formand minder onsdag Ruslands præsident, Vladimir Putin, om, at gasleveringerne fra Rusland til både EU og Ukraine skal foregå uden forhindringer.

Det gør kommissionsformand José Manuel Barroso i et åbent brev til den russiske præsident.

Brevet er en opfølgning på møder, der har fundet sted mellem EU's kommissær for energi, Günther Oettinger, og hans kolleger i Rusland og Ukraine siden begyndelsen af maj om netop gasforsyningen fra Rusland til Europa.

Barroso siger, at møderne har handlet om priser på gas til Ukraine, og at det er blevet fastslået, at Ukraine er villig til at betale de beløb, landet skylder Rusland for gas-levering.

- Det er bydende nødvendigt, at alle parter engagerer sig konstruktivt i denne proces og bliver enige om en fremtidig pris, som reflekterer markedsvilkårene, skriver Barroso til den russiske præsident.

- Så længe der er diskussioner i gang, må forsyningen af gas ikke forstyrres. Vi regner med, at Rusland står ved sin forpligtigelse.

- Det er derfor fortsat Gazproms ansvar at sikre, at de rette mængder, som er aftalt i forsynings-kontrakterne med europæiske firmaer, bliver leveret, skriver Barroso videre.

Brevet er sendt på vegne er unionen og dens 28 medlemslande.

Formanden understreger, at det er EU's klare forventning, at alle sider fortsat vil være pålidelige og ansvarlige transit-partnere, hvilket i høj grad også er i deres egen interesse.

Barroso glemmer ikke at nævne, at EU og andre internationale organisationer allerede har givet "betydelig" støtte til Ukraine, og at EU ikke løber nogen steder.

- Jeg forventer også en konstruktiv tilgang fra Den Russiske Føderation til at løse problemet, skriver Barroso.

/ritzau/