Banker og realkreditinstitutter står til at få en kæmperegning på 130 milliarder kroner på baggrund af nye såkaldte Basel krav, hvis de bliver indført i deres nuværende form, skriver Finansrådet i en pressemeddelelse.
Finansrådet, Realkreditrådet og Realkreditforeningen har foretaget nye beregninger af kravene fra den såkaldte Basel-komité, der er sat i verden for at undgå finanskriser ved regulering af finanssektoren.
De 130 milliarder kroner er markant højere end de beregninger, som blev lagt frem fra Finansrådet i forbindelse med lobbyorganisationens årsmøde i december 2015.
Dengang lød vurderingen, at det kunne koste sektoren 85 milliarder kroner, hvis reglerne fra Baselkomitéen blev gennemført, som de så ud på daværende tidspunkt.
Ifølge Finansrådet vil den store ekstraregning uundgåeligt komme til at ramme danske boligejere og låntagere.
- Det vil simpelthen blive dyrere at låne både for private og virksomheder. Det er både skidt for økonomien og beskæftigelsen, siger Finansrådets direktør, Ulrik Nødgaard, i pressemeddelelsen.
Et af forslagene i regelsættet fra Baselkomitéen er det såkaldt gulvkrav, der betyder, at den kapital, som banker og realkreditinstitutter skal sætte til side på boliglån, ikke må falde under en vis grænse, uanset hvor sikkert lånet er.
Ifølge Finansrådets direktør er det særligt dette krav, der er problematisk for de danske banker.
Basel-komiteen foreslår et gulvkrav på mellem 60 og 90 procent, hvilket giver samlede kapitalkrav for de danske banker på mellem 40 og 180 milliarder kroner.
- Kapitalgulvet betyder basalt set, at det koster det samme for bankerne, ligegyldigt hvad de låner pengene ud til.
-Derfor frygter vi, at udlånet vil glide væk fra sikre segmenter over til mere risikable brancher, hvilket virker helt modsat af den stabilitet, Basel-komiteen ønsker sig, siger Ulrik Nødgaard.
Finansrådet, Realkreditrådet og Realkreditforeningen afgiver et samlet høringssvar til Basel-komiteen, hvor de blandt andet vil argumentere imod det høje gulvkrav.
/ritzau/