Forsvarets Auditørkorps - den uafhængige militære anklagemyndighed - undersøger nu, om der kan rejses straffesager i forbindelse med Forsvarets fangebehandling og overdragelse af fanger til de irakiske myndigheder.
Meldingen kommer, efter at Politiken har fået aktindsigt i dokumenter, som den nu nedlagte Irak- og Aghanistankommisson skulle have behandlet.
Ifølge dokumenterne udleverede danske officerer i Irak - i strid med en direkte ordre fra Forsvarsministeriet i maj 2004 - tilbageholdte fanger til irakiske myndigheder på et tidspunkt, hvor Irak havde indført dødsstraf også for mindre forbrydelser.
Trods ordren fandt overlevering ifølge Politiken sted 12 gange.
Derudover skal auditørkorpset undersøge, hvordan centrale dokumenter og en hel elektronisk database er gået tabt.
Basen kan muligvis bringe klarhed over, hvad der egentlig skete med de over 300 fanger, som danskerne udleverede til britiske soldater og irakisk politi.
Både dokumenter og database er ifølge Forsvaret selv forsvundet.
- Undersøgelsen har til formål at danne grundlag for en vurdering af, hvorvidt de fremkomne oplysninger giver anledning til at indlede en strafferetslig efterforskning, skriver Forsvarets Auditørkorps i en pressemeddelelse om undersøgelsens formål.
Torsdag meddelte Forsvarets auditør Jan Mortensen ellers, at det ikke kunne komme på tale at undersøge sagerne igen.
- Ministeriet har udtalt, at der ikke bliver taget initiativ til at genoptage de nu afsluttede undersøgelser fra 2004 og frem, sagde Jan Mortensen til Ritzau.
Fredag lyder forklaringen:
- Det er klarlagt i dag, at det, ministeriet udtalte sig om, kun var de administrative undersøgelser og Forsvarets egne undersøgelse og Kommissionsbehandlingen. Det er nu klarlagt, at udtalelsen ikke omfattede strafferetslige undersøgelser, siger Jan Mortensen og fortsætter:
- Så nu går vi i gang.
Forsvarsminister Carl Holst (V) holder ferie, og det er derfor ikke muligt at få en kommentar, oplyser ministeriet.
/ritzau/