Antallet af fattige danskere falder

admin

10 år siden

|

21/05/2014

Dagens topnyheder

Færre børn vokser op i familier uden penge til at invitere kammeraterne til fødselsdag og gå til sport.

En ny redegørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet viser, at antallet af fattige danskere er faldet fra omkring 43.000 i 2011 til 39.200 i 2012, hvilket svarer til 0,7 procent af befolkningen.

Ifølge rapporten er det især regeringens afskaffelse af de såkaldte fattigdomsydelser, herunder starthjælp og kontanthjælpsloftet, som bidrager til den positive udvikling.

Det er primært kommet børnefamilier til gode og betyder, at færre børn må leve med økonomiske afsavn. Mens der i 2012 var 10.500 børn, der voksede op i fattigdom, drejede det sig i 2012 om 7900. Det svarer til 0,8 procent af alle børn i Danmark.

- Trods den økonomiske krise er det lykkedes at nedbringe antallet af fattige. Kurven er knækket, og det er især glædeligt, at antallet af fattige børn falder, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Hun glæder sig også over, at redegørelsen viser, at fattigdom ikke er et permanent vilkår. Omkring 30-45 procent forlader hvert år gruppen.

- Men selvfølgelig er det en stor byrde for den enkelte, som er ramt. De 39.000, som i 2012 var fattige, stod i en meget vanskelig situation, siger Margrethe Vestager.

Hun peger på, at uddannelse er vejen frem, for analysen viser ikke overraskende, at mange fattige er ufaglærte.

- Den gode nyhed er, at uddannelse og arbejde er et effektivt værn mod fattigdom, og regeringen er i fuld gang med at sørge for reelt lige muligheder netop for uddannelse og arbejde. Men det kræver også, at den enkelte vil, siger Margrethe Vestager.

Blandt de mennesker, som er i stor risiko for at havne i fattigdom, er tidligere anbragte børn, og derfor skal der gøres en ekstra indsats for at hjælpe dem til bedre uddannelse, siger socialminister Manu Sareen (R).

- Forebyggelse skal være den røde tråd, og her skal vi sørge for, at anbragte børns skolegang løftes, siger Manu Sareen.

I 2013 fastsatte regeringen en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. Det betyder, at en person i Danmark vil være fattig, hvis han eller hun i tre år har haft en disponibel indkomst på under 103.200 kroner om året.

Lever man to personer sammen, skal man under tre år have en indkomst på under 156.400 kroner tilsammen for at kunne betegnes som fattig.

Det er første gang, at regeringen fremlægger en fattigdomsredegørelse.

/ritzau/