Anklager vil have mentalundersøgt Pistorius

admin

10 år siden

|

13/05/2014

Dagens topnyheder

En sydafrikansk anklager bad tirsdag om, at Oscar Pistorius bliver mentalundersøgt, efter at en psykiater havde fortalt, at sportsstjernen har problemer med psykisk angst.

Anklager Gerrie Nel argumenterer for, at han vil hindre, at den 27-årige benamputerede sprinter senere appellerer en eventuel dom på grund af mental sygdom. Pistorius risikerer livsvarigt fængsel, hvis han dømmes for drab på sin kæreste, Reeva Steenkamp.

Nel siger, at der er en "rimelig mulighed for", at Pistorius lider af mental sygdom, og han siger, at uden en reel mentalundersøgelse vil sagen senere kunne appelleres på denne baggrund.

Hvis det besluttes, at der skal gennemføres en mentalundersøgelse af Pistorius, vil den igangværende drabssag blive forsinket. Den har indtil nu varet 31 dage.

Forsvarsadvokaten Barry Roux har argumenteret mod en mentalundersøgelse. Han siger, at det er for tidligt, da han har indkaldt andre vidner, som endnu ikke er afhørt.

En afgørelse ventes at blive truffet onsdag, efter at dommer Thokozile Masipa udsatte retssagen tirsdag, for at der kan blive taget stilling til anmodningen fra anklageren.

Psykiateren Merryll Vorster, der har vidnet for forsvaret, har argumenteret for, at Pistorius lider af angst, efter at han fik sine ben amputeret, da han var 11 måneder gammel. Det er ifølge Vorster en forstyrrelse, som medfører bekymring og frygt i mange situationer, og det er blevet værre med alderen for Pistorius.

Hun siger, at hans forældres skilsmisse, da han var barn, har forværret hans frygt og usikkerhed.

Efter skilsmissen voksede Pistorius op hos sin mor, som døde af kræft, da han var 15 år gammel.

Anklagemyndigheden har forsøgt at få Pistorius til at fremstå som en aggressiv person, der er næsten sygeligt optaget af skydevåben, og som dræbte sin kæreste under et raserianfald.

Retssagen mod den verdenskendte "Blade Runner" blev genoptaget i sidste uge efter en pause siden 17. april.

Han er tiltalt for med vilje at have slået sin kæreste ihjel på valentinsdag sidste år. Pistorius troede efter eget udsagn, at kæresten var en indbrudstyv, og han affyrede derfor fire dødbringende skud mod hende gennem en toiletdør.

Undervejs i retssagen har Pistorius dog skiftet forklaring og sagt, at han affyrede de fire skud ved et uheld.

Gerrie Nel har retssagen igennem brugt megen tid på at fremstille Pistorius som meget selvoptaget og parrets forhold som problematisk.

/ritzau/AFP