Anklager fra Bagmandspolitiet renses af politiet

admin

10 år siden

|

14/05/2014

Dagens topnyheder

En højtstående anklager fra Bagmandspolitiet overtrådte ikke loven, da han på et møde afspillede nogle lydoptagelser fra en straffesag.

Det er Midt- og Vestjyllands Politis konklusion efter at have undersøgt forløbet, da vicestatsadvokat Hans Fogtdal holdt foredrag på et møde i Silkeborg arrangeret af Børsmæglerforeningen.

På lydfilerne kunne ansatte i finanssektoren høre, hvordan de tiltalte i en sag om kursmanipulation snakkede med hinanden.

Optagelserne indgik som bevis i straffesagen mod tre medarbejdere og to direktører i Sparekassen Himmerland og Ebh Bank.

Da mødet i Silkeborg fandt sted - det var i januar 2013 - var straffesagen fortsat i gang.

Det var en af de tiltaltes forsvarere, som i sin tid klagede til Rigsadvokaten. Han mente, at forvaltningsloven og retsplejeloven kunne være overtrådt.

Rigsadvokaten bad politiet om at undersøge sagen, men her blev den væk i sagsbunkerne, og derfor er afgørelsen stærkt forsinket.

Specialanklager Gorm Lund lægger vægt på, at vicestatsadvokaten holdt foredrag som led i sit arbejde.

- Som anklager er man også forpligtet til at forebygge kriminalitet, og det kan blandt andet ske gennem informationsarbejde, siger specialanklageren.

- Det er i statens interesse, at han afspillede filerne, tilføjer Gorm Lund.

Han konkluderer, at tavshedspligten ikke blev overtrådt. Og i øvrigt var der ikke tale om en utilbørlig påvirkning af den verserende retssag, lyder det.

Da straffesagen rykkede videre fra Hjørring til Vestre Landsret i marts i år, fik det en markant konsekvens, at politiets undersøgelse var forsinket.

Hans Fogtdal blev af dommerne sat fra bestillingen som anklager på grund af mistanke om inhabilitet. Hans kollega måtte fortsætte alene.

I øvrigt er sagen i landsretten endt med, at de tiltalte alle er blevet frifundet.

Der var ikke bevis for, at de Ebh Bank og Sparekassen Himmerland havde holdt kursen på sparekassens aktie oppe på et kunstigt højt niveau og havde vildledt markedet, har landsretten fastslået.

/ritzau/