Amnesty International opfordrer våbeneksporterende lande til at stoppe salg af våben til ustabile regioner.
Opfordringen står at læse i Amnestys årsrapport for 2014, der offentliggøres onsdag.
Heri appellerer menneskerettighedsorganisationen til verdens største våbeneksporterende lande som USA, Kina og Rusland om at ratificere og efterleve den nye FN-våbenhandelstrakat.
- Enorme våbenpartier blev i 2014 eksporteret til både Irak, Israel, Syrien, Rusland og Sydsudan, selv om der var meget høj risiko for, at disse våben ville blive anvendt mod civile, som er fanget i konflikter, siger lederen af Amnestys researchafdeling, Anna Nesitat.
Traktaten skal begrænse den internationale våbenhandel, som anslås til at have en værdi på 70 milliarder dollar årligt (462 milliarder danske kroner).
Fem af verdens 10 største våbeneksporterende lande, Storbritannien, Frankrig, Spanien, Italien og Tyskland, har sammen med 57 andre lande ratificeret aftalen.
68 andre har underskrevet den, men endnu ikke ratificeret den.
Amnesty opfordrer også til at ændre vetoreglerne for de permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet, Rusland, USA, Kina, Storbritannien og Frankrig.
De fem lande skal fraskrive sig vetoretten i tilfælde, hvor FN vurderer, at folkemord eller forbrydelser mod menneskeheden finder sted, mener Amnesty.
Det kan ifølge organisationen gøre det lettere at beskytte civile.
Men det vil ikke lykkes at fratage de fem permanente landes vetoret, hvis man spørger lektor ved Forsvarsakademiets Institut for Strategi, Peter Viggo Jakobsen.
- Det har ingen gang på jord. Det er ikke en mulighed. For at fjerne vetoretten skal landene selv stemme for at fraskrive den. Og det gør de ikke. Hvis stormagterne ikke har vetoret, er der en risiko for, at de ikke vil være den del af FN, siger Peter Viggo Jakobsen.
/ritzau/