Kvinder med graviditetsdiabetes, der ammer, nedsætter risikoen for at udvikle type-2-diabetes efter fødslen med 50 procent indenfor de første to år efter fødslen.
Det viser et nyt amerikansk studie offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Annals of Internal Medicine ifølge Diabetesforeningen.
- Jordemødre og andet personale på fødegangene bør derfor være ekstra opmærksomme på at hjælpe disse kvinder med at få amningen til at fungere efter fødslen, siger Diabetesforeningens sundhedsfaglige chefkonsulent og professor ved Aarhus Universitet, Torsten Lauritzen.
Af undersøgelsen fremgår det, at amning forbedrer både insulinfølsomheden og stofskiftet, da transporten af sukker fra blodbanen over i cellerne bliver forbedret, og det formindsker risikoen for diabetes.
Derfor er amningen både vigtig for barnet og morens sundhed.
Cirka 1800 kvinder bliver hvert år ramt af graviditetsdiabetes. Det sker fordi, at moderkagen danner hormoner som forøger insulinbehovet.
I nogle tilfælde kan kroppen ikke selv følge med i forhold til at producere den ekstra insulin, som kroppen får behov for, og nogle kvinder udvikler derfor graviditetsdiabetes.
Efter barnet er blevet født forsvinder graviditetsdiabetesen igen, men risikoen for at udvikle diabetes-2 er stadig stor.
- Det giver god mening for samfundet at bruge ressourcer på at forebygge, at disse kvinder ikke får type 2-diabetes og de alvorlige følgesygdomme, der kan følge med, siger Torsten Lauritzen.
- Det er bedre at bruge pengene på forebyggelse nu end på at behandle følgesygdommene senere. Hvis amning kan hjælpe med til at forebygge, bør man fokusere mere på det – ikke kun for barnets skyld.
1035 kvinder med graviditetsdiabetes er i undersøgelsen blevet fulgt fra 2008 til 2011.
/ritzau/