Grønlands selvstyreformand, Aleqa Hammond, vil som en af hovedtalerne på konferencen Arctic Frontiers i den nordnorske by Tromsø slå til lyd for det vigtige i at lytte til, hvad de oprindelige folk i Arktis har at sige.
- Den arktiske befolknings stemme - de oprindelige folks stemme i regeringer - er vigtige i debatten, når det drejer sig om Arktis. Jeg mener, at den politik, der føres i hele verden i forhold til Arktis, bør udformes i tæt overensstemmelse med, hvad vi mener, siger hun.
- Jeg synes, at det er et meget klart budskab, som jeg finder væsentligt. Det er nemlig ikke tilstrækkeligt bare at være en del af Arktis. Man er også nødt til at lytte på, hvad det oprindelige arktiske folk har at sige, fastslår Aleqa Hammond.
Grønlands regeringsleder lægger ikke skjul på, at hun arbejder målrettet på at opnå selvstændighed fra Danmark. En af metoderne er at synliggøre Grønland så meget som overhovedet muligt internationalt.
- Arktis er et emne, der befinder sig meget højt på den internationale dagsorden. Arktis spiller en hovedrolle i geopolitiske spørgsmål, ligesom Grønlands aktuelle politik, når det gælder geopolitik, følges tæt af vore partnere i og uden for Arktis, siger Hammond.
Det er ottende gang konferencen Arctic Frontiers holdes, og arrangørerne har kunne konstatere, hvordan hele verdens fokus rykker mod nord. Fra en forholdsvis spæd start i 2007 kan Arctic Frontiers i år melde stort set udsolgt.
Temaet, Mennesker i Arktis, har virket som en magnet, og ikke færre end 1000 deltagere fra 25 nationer er på plads på Universitetet i Tromsø for at høre politikere og forskere debattere udviklingen i Arktis.
Ud over Aleqa Hammond er også den norske statsminister, Erna Solberg, samt en række øvrige nordiske politikere, erhvervsfolk, internationale diplomater og forskere til stede på konferencen.
/ritzau/