Advokater i stor banksag er blevet underbetalt

admin

455 uger siden

|

06/03/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Advokaterne for chefer i en krakket bank har fået alt for få penge for deres arbejde i forbindelse med en stor erstatningssag.

Det har Højesteret slået fast i en kendelse, som underkender en tidligere afgørelse fra Østre Landsret.

Faktisk er de fire beskikkede advokater for ledere i Eik Bank Danmark nærmest blevet underbetalt, mener Højesteret.

Landsretten har nemlig fastsat et aconto-salær, som er reduceret med mere end 80 procent i forhold de timer, som advokaterne Michael Amstrup, Niels Ulrik Heine, Peter Kierkegaard og Jacob Monberg har brugt.

Reduktionen er sket uden nærmere begrundelse, og derfor skal landsretten nu igen tage stilling til størrelsen af salærerne, har Højesteret bestemt.

- Jeg er glad for afgørelsen, siger advokat Peter Kierkegaard til Ritzau.

- Det har været et stort problem for os, at vi ikke har kunnet få løbende betaling for alt det arbejde, vi har haft med sagen, siger han.

Retssagen er anlagt af Finansiel Stabilitet, som er det statslige selskab, der har overtaget en stribe krakkede banker.

Selskabet kræver 250 millioner kroner af de sagsøgte direktører, bestyrelsesmedlemmer og af revisionen. Påstanden er, at Eik Bank blev drevet uansvarligt på en lang række områder.

Retssagen er svulmet op i et enormt omfang og er endnu ikke gået i gang. Den forventes at strække sig over 100 retsmøder - men sagen føres, selv om der ikke er udsigt til, at de sagsøgte kan betale de mange millioner.

I forbindelse med opgøret om salærets størrelse kritiserer de fire advokater Finansiel Stabilitet for at føre en politisk betonet proces.

Det statslige selskab har nægtet at oplyse, hvor mange timer dets advokater har brugt, men advokaterne mener, at der er tale om "mange tusinde timer."

Under alle omstændigheder har Finansiel Stabilitet skabt en kæmpemæssig omsætning i advokatbranchen ved at forberede og føre retssagerne. Til og med 2014 har det statslige selskab betalt advokatregninger på 148 millioner kroner.

Den første dom blev afsagt i oktober, og Finansiel Stabilitet fik kun delvist medhold. Alligevel har direktør Henrik Bjerre-Nielsen fastholdt, at udgifterne til advokater vil blive dækket.

- At føre sagerne har også en værdi i sig selv, fordi det kan bidrage til at skærpe agtpågivenheden hos bankledelser, sagde direktøren i efteråret.

/ritzau/