Danskerne elsker at tænde stearinlys i juletiden, men de færreste er klar over, at indeklimaet forurenes mere af stearinlys end cigaretrøg.
Undersøgelser fra Statens Byggeforskningsinstitut viser, at koncentrationen af ultrafine partikler, som afledes af tændte stearinlys, ligger på 240.000 partikler/cm3. Til sammenligning ligger det tilsvarende tal ved rygning af cigaretter på 213.300 partikler/cm3.
Tallene kommer ikke bag på ingeniør John Sørensen fra Ransborg, som siden 2011 har undersøgt og udviklet alternativer til de forurenede og sodende stearinlys.
- Danskerne forbruger hvert år 17.500.000 kilo levende lys, hvilket svaret til, at vi hver brænder 3,2 kilo lys af om året. Det gør os faktisk til verdensmestre. Men levende stearinlys er den enkeltkilde, der bidrager med det største antal af partikler i den luft, vi indånder i hjemmet, siger John Sørensen og fortsætter:
- Tætheden af de ultrafine partikler i disse stearinlys-forbrugende-hjem er mange gange større end den forurening, vi kan måle på Danmarks mest trafikkerede vej i myldretid. Der findes dog lys på markedet, som udleder et markant mindre niveau af de farlige partikler.
- Der er derfor god grund til at tænke sig en ekstra gang om, når der skal investeres i levende lys. Hverken billigt - eller dyrt - er i dette tilfælde nødvendigvis godt, forklarer John Sørensen.
Stearinlys soder 100 gange mere
Uanset hvilke typer af lys som tændes, vil der altid blive udledt ultrafine partikler. Alligevel er der stor forskel på, hvor mange partikler de forskellige former for lys udleder. Derfor opfordrer John Sørensen også til, at danskerne tager sine forholdsregler, når levende lys skal være en del af julehyggen
- Omfanget af partikeludledning varierer med lysenes materiale. Derfor kan der tages en række generelle forholdsregler, hvis man vil holde antallet af de forurenede partikler nede. Først og fremmest handler det om at bruge de lys, som udleder færrest partikler. Sammenligner man stearinlys med et produkt som rene soyalys, så udsender stearinlys helt op til 100 gange flere ultrafine partikler, forklarer John Sørensen, og understreger, at specielt lyseslukningen får antallet af ultrafine partikler til at eksplodere.
- Når vi slukker vores stearinlys, eksploderer antallet af partikler. Osen fra gløden indeholder tjærestoffer og organiske forbindelser, som er usunde for os. Problemet med de ultrafine partikler er, at de har diameter på under 100nm – 0,00001cm – og kan derfor trænge dybt ind i lungerne, hvor de kan give betændelsestilstande og medvirke til DNA-forandringer, siger John Sørensen.
- Der er ikke mange, som tænker over det, men et kalenderlys af stearin udleder iflg. Statens Byggeforskningsinstitut flere ultrafine partikler end en tændt cigaret, hvilket burde få flere til at overveje deres forbrug af stearinlys her i december.
Seks råd til at mindste partikelforureningen i julen
I de seneste to år har John Sørensen undersøgt og udviklet lys, og har derfor også en række god råd til, hvordan man mest hensigtsmæssigt kan håndtere ens levende lys, så antallet af ultrafine partikler ikke øges:
1) En for stor flamme betyder mere sod, hvilket medfører større partikeludledning. Derfor skal vægen på lyset holdes kort.
2) Undgå stearinlys og kig hellere på lys af fx dokumenteret ren soya, da det soder mindre, og udleder ca. 100 gange færre partikler.
3) Undgå at lad lyset stå i træk – eller oven på en varm radiator – da det får lysflammen til at blafre, hvilket får lyset til at sode mere.
4) Beskær kanterne på dine lys, så flammen ikke brænder ned i et hul. Mindre ilt til flammen er ensbetydende med mere sod.
5) Undgå at puste lyset ud, men sluk hellere lyset med en lyseslukker eller mellem to fingre.
6) Luft ud, når du har haft lys tændt, så de fleste partikler kan fjernes. Det gælder også, hvis man bor ud til en trafikeret vej, da et stearinlys stadigvæk udleder langt flere partikler end baggrundsniveauet fra bytrafik.