Stadigt flere haveejere oplever, at plænens græs i august-september begynder at visne og kan hives af i totter eller som et helt gulvtæppe. Årsagen er, at gåsebille-larver i jorden gnaver græssets rødder over. Især jyske og fynske græsplæner hjemsøges af den skadevoldende bille, som er i familie med oldenborren.
For tusinder af haveejere er gåsebillen blevet en plage på lige fod med ”dræbersneglen”. Heldigvis kan den bekæmpes effektivt, men det skal ske snarest muligt, inden larverne bliver for store.
- De første tegn på et angreb ser man i maj og juni, hvor billerne sværmer over græsplænerne. I denne periode lægger de deres æg i jorden under græsset, forklarer Ulrik Møller, der er servicechef hos skadedyrseksperten A/S Mortalin.
- I juli klækkes larverne, som kan være meget svære at finde. Først i løbet af august og september er de blevet et par centimeter lange – og så begynder ødelæggelserne for alvor, fortæller Ulrik Møller.
Flere metoder
Juli er det bedste tidspunkt at sætte ind mod gåsebille-larverne, hvis man vil forhindre større skader på græsplænen. Der findes flere metoder til bekæmpelse af larverne.
En effektiv metode er at bruge et granulat indeholdende insekticid (eksempelvis Trim) - én enkelt behandling neutraliserer gåsebillens larver for resten af året.
Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder
En alternativ metode er at udsætte nematoder, som er mikroskopiske dyr, der angriber gåsebille-larverne. Metoden er dyr og kan være lidt besværlig. Nye forsøg med brug af sur kompost ser også ud til at have effekt og kan måske blive en fremtidig løsning på problemet.