Onsdag blev endnu en blodig dag i Irak, da mindst 73 mennesker blev dræbt, og 128 blev såret ved en række bombeangreb, oplyser myndighederne.
Det mest blodige angreb skete i en landsby i provinsen Diyala i den østlige del af Irak, hvor 18 mennesker blev dræbt og 16 blev såret ved en begravelse.
Der blev også meldt om drabstal på over en halv snes mennesker i hovedstaden Bagdad og i en landsby i den nordlige provins Baquba.
I Anbar-provinsen har oprørere vundet kontrol over store dele af byerne Falluja og Ramadi, som ligger få kilometer vest for Bagdad. Oprørerne rykkede ind, da politistyrker valgte at forlade stedet efter hårde kampe.
– De har tunge våben, der er meget kraftigere end dem, som vi har. Vores politistation var dårligt bevogtet, og de omringede os. Vi prøvede at tilkalde forstærkninger, men ingen kom. Nu er nogle af os rejst hjem, mens andre er taget til andre politistationer, siger en politimand, som ønsker at være anonym.
Voldsniveauet i Irak er steget markant, efter at regeringsstyrker har stormet en sunnimuslimsk protestlejr i det nordlige Irak.
Blodsudgydelserne har øget frygten for, at Irak falder tilbage i en borgerkrig som i 2006-2007.
Vreden fra det sunnimuslimske mindretal i Irak regnes i øjeblikket for at være den drivende kraft bag den vold, der hærger landet.
Iraks problemer bunder i en konflikt mellem regeringsmagten, der ledes af den shiamuslimske Nuri al-Maliki, og landets mindretal af sunnimuslimer, som føler sig undertrykt og sat uden for indflydelse.
- Nuri al-Maliki har ikke kæmpet for en forsoning i Irak, men han har været optaget af at vinde fuldstændig kontrol over militæret, politiet og sikkerhedstjenesterne, som han bruger mod sunnimuslimerne.
- Han har vist sig at være en fantastisk manipulator og en fuldstændig hensynsløs leder, siger Crispin Hawes fra Teneo Efterretninger, som følger udviklingen i Irak tæt.
- Hans mål er kun at fremme shiamuslimernes sag, understreger han.
/ritzau/AFP