5 myter om rygproblemer, som ekspert afviser

Marie Milling

|

18/08/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mange danskere har problemer med ryggen, og det kan være rigtigt irriterende at bøvle.

Men som det er med mange andre ting, som folk diskuterer hyppigt, så florerer der mange idéer, som måske ikke er så gode.

Dagens.dk har talt med ekspert Tom Bendix, professor emeritus ved Videncenter for Reumatologi og Rygsmerter, som forklarer, hvad der er op og ned i råd og opfattelser, når det kommer til rygproblemer.

Her er 5 myter om rygproblemer, som bliver aflivet:

1. Du skal passe på din ryg
- I 80’erne og 90’erne troede man, at man skulle skåne ryggen. Men vi har siden fundet ud af, at det er en rigtig dum idé at passe på ryggen. Det skader den ikke, at man bruger den meget og er meget aktiv, siger Tom Bendix

2. Du skal lægge dig ned, hvis du har ondt i ryggen
- Selvfølgelig kan der være situationer, hvor man ikke kan undgå at blive liggende, hvis ryggen er helt smadret. Men som generel regel, så gavner det ikke noget, men skader snarere at være sengeliggende, siger Bendix.

Læs også: Hun kigger på sin mobiltelefon under køreprøven, men vi forventede aldrig kørelærens reaktion

3. Scanninger er vejen frem
Tom Bendix forklarer også, at en MR-scanning langt fra altid er en løsning.
- Der er to ting i det. Hvis man tager scanningsbilleder af en 40-årig persons ryg, så vil den ofte se herrens ud, men det er ikke ensbetydende med, at man kan se, hvad der er galt. Man skal have et kvarter til at forklare, hvad scanningsbilledet viser. Lige som man får rynker i ansigtet, så vil alderen også kunne ses på billedet.

- Den anden side af det er, at mange patienter insisterer på at få et scanningsbillede, selvom det i meget få tilfælde viser, hvad der er galt med ryggen. Hvis de ikke får det hos det offentlige, så går de til det private, og det er vigtigt, at der er sat tid af til at forklare det ordentligt.

4. God idé at blive hjemme fra arbejde
Selvom man kan føle, at det bedste ville være at gemme sig væk, når man har ondt i ryggen, så er det ikke en god idé.
- Man kan sagtens tage på arbejde, selvom man har ondt i ryggen. Selvfølgelig kan det være svært for en jord- og betonarbejder at tage afsted med en diskusprolaps, og det ville også være for meget at forvente det. Men generelt er det endda en fordel at holde sig på arbejde, selvom ryggen gør ondt, siger Bendix.

5.Der er en helt perfekt måde at sidde på
Man skal ikke fokusere for meget på at sidde korrekt, siger professoren.
- Problemet med den klassiske ergonomi er, at det skaber en masse fokus på det med rygproblemer. Et forsøg med en gruppe postarbejdere, som blev delt op i to grupper, og hvor den ene gruppe fik undervisning i at løfte rigtigt og sidde rigtigt, viste, at der var flere som oplevede smerter i den gruppe, som fik undervisningen. Det er fint nok at bøje knæene, når man løfter, men lad kroppen selv finde ud af det. Igen kan man se, at man ikke skal være så nervøs for at bruge ryggen. Den kan holde til meget.

I 2011 viste en opgørelse, at regningen for danskernes rygproblemer lyder  på 17 milliarder kroner for samfundet.

Andre tal viser, at lændesmerter er den sygdom, som danskerne kæmper mest med.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: