Selv om reglerne om skiltning på byggepladser trådte i kraft 1. januar 2013, har Skat ikke udstedt en eneste bøde, skriver Fagbladet 3F.
De nye regler om skiltning betyder, at byggepladsen skal være forsynet med skilte, hvis byggesummen er over 50.000 kroner. Skiltene skal fortælle, hvem der arbejder på byggeriet.
Reglerne er en del af den lovpakke mod social dumping og sort arbejde, som regeringen og Enhedslisten vedtog i forbindelse med finansloven for 2012.
- Skat har sendt 10 sager til anklagemyndigheden som prøvesager. Af hensyn til Skats tavshedspligt kan Skat ikke oplyse hvilke konkrete sager, der er tale om, skriver Skat i et svar til Fagbladet 3F.
Skat oplyser desuden, at der endnu ikke er afsagt dom i nogen af prøvesagerne, så der foreligger ikke nogen domspraksis på området.
- Det ser ud som myndighedssvigt. Selvfølgelig skal aftaler håndhæves. Alt andet vil være krænkende for retsbevidstheden, siger professor Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, til Fagbladet 3F.
Byggefagforbundene i BAT-kartellet gennemførte i maj sidste år en landsdækkende aktion på et stort antal byggepladser for at kontrollere social dumping.
På en dag fandt de faglige folk 319 byggepladser uden skiltning, hvor udenlandske firmaer arbejdede. Det svarer til knap 60 procent af de besøgte byggepladser.
- Når vi ved, at der er mange byggepladser uden skiltning, og det stadig er et stort problem, så må man spørge, om kontrollen med skiltningen ligger det rigtige sted, siger Palle Bisgaard, der er næstformand for Byggegruppen i 3F.
/ritzau/