Rubinbryllup

webmaster

314 uger siden

|

10/01/2019
Navne
Rubinbryllup
Så mange år skal man være gift for at fejre rubinbryllup.
Rubinbryllup er en af de store runde bryllupsdage mellem sølv- og guldbryllup. Se, hvad dagen indebærer her.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I 2018 kunne 11.400 danske par ifølge Danmarks statistik fejre rubinbryllup. Det vil sige, at de ikke alene har været sammen i 40 år – de har også været gift gennem disse år.

Rubinbryllup

Og hvordan fejrer man så den dag?

Det bestemmer man faktisk helt selv, for i modsætning til kobber, sølv- og guldbryllup, er der ingen formelle traditioner, der foreskriver morgensang, morgenmad og anden festivitas, og det er måske i virkeligheden lidt synd.

Hvorfor fejre rubinbryllup?

Hvor mange mennesker i dag vælger at helt droppe kobberbrylluppet, der trods alt kun er 12 ½ års dagen for det oprindelige bryllup, er der jo i virkeligheden langt mere at fejre, når man har været ægtepar gennem hele 40 år.

Specielt nu om stunder, hvor vi bliver gift meget senere end for blot 50 år siden, og derfor kan have svært ved at nå sådanne begivenheder som krondiamantbrylluppet, der kræver 65 års ægteskab, er det måske på tide at tage rubinbrylluppet til sig og gøre mere ud af det.

Ved rubinbryllup er folk typisk i tresserne eller halvfjerdserne, og oftest stadig i fuldt vigør, hvilket giver rigtig mange muligheder for at fejre dagen på andre måder end den traditionelle som vi kender den fra de andre store bryllupsdage.

En rejse kan eksempelvis være en del af fejringen, eller en aktiv dag med fysiske konkurrencer mod venner og familie. Det er kun fantasien, der sætter grænser, men er du lidt i tvivl eller savner inspiration, kan du med fordel gå på jagt i denne artikel.

Sådan fejrer man rubinbrylluppet

Da der er frit valg på alle hylder ved denne bryllupsdag, kan man selv vælge, hvordan fejringen skal foregå. 

Nogle synes at den traditionelle måde med morgensang, æresport og morgenmad er hyggelig, og så kan man jo sagtens låne de ritualer fra sølv-og guldbrylluppet, men der er også mange der finder den tradition lidt gammeldags, eller de gider ikke have hjemmet invaderet på en hverdag fra morgenstunden.

Og så er det jo godt, at man helt selv kan sætte rammerne for, hvad sådan en dag skal indeholde.

Man kan låne som man lyster fra de andre kendte bryllupsdage, men dette er også en lejlighed til at skabe nye traditioner eller sine helt egne ritualer.  

Et godt punkt at starte er at finde ud af, om fejringen skal være for hele omgangskredsen eller om den skal begrænset til familien eller måske bare for parret selv.

Ønsker man at fejre med familie og venner eller med blot familien, kan man overveje, hvilken tid på dagen arrangementet skal foregå.

Skal det være:

  • morgenbord evt. med musik og æresport?
  • middagsfest med frokostbuffet?
  • eftermiddagsfest med afslappet stemning og lidt kage og kaffe?
  • aftenfest med traditionel 3-retters menu og dans?

Ved alle festtyperne kan man overveje, om der skal være en æresport, og bede familie og venner om at hjælpe med at få arrangeret det.

Vil man hellere fejre dagen alene som par, er der også flere muligheder.

  • et godt måltid på en god restaurant
  • et weekendophold på en kro eller et hotel i Danmark
  • en forlænget weekend i en storby
  • en længere rejse på en uge eller to i et andet land

Uanset, hvordan man vælger at fejre sit rubinbryllup, er der ingen rigtig eller forkert måde at gribe det an på.

Gaver ved et rubinbryllup

Når man er nået lidt op i årene, har man efterhånden samlet alt, hvad man har behov for, og derfor kan det være lidt svært for brudeparret at komme på gaveønsker, ligesom det kan være vanskeligt for gæsterne at finde på en god og brugbar gave til lejligheden.

Det man kan gøre i stedet for at fylde flere ting i hjemmet er at tænke i oplevelser, hvad enten man er brudepar eller gæst.

Og en oplevelse kan være mange ting.

Det kan være eksempelvis være gavekort til restaurationsbesøg, kroophold eller rejser.

Et gavekort behøver dog ikke være forbundet med et beløb på et gavekort – det kan også være havehjælp i en weekend fra familie eller venner, hvis brudeparret har have eller en udflugt til et sted eller en seværdighed som kunne interessere parret sammen med gavegiveren.

Er parret historisk interesserede kan det eksempelvis være frilandsmuseet, fregatten Jylland eller Dybbøl.

Er de kunstinteresserede kan det være en specifik udstilling eller et museum.

Er de musik- eller teaterinteresserede kan en koncertoplevelse, teaterstykke, musical eller en opera være en fantastisk oplevelse, for såvel parret som gavegiveren.

Der er altså uendelig mange muligheder for at glæde parret uden at give dem noget fysisk, der ender med at fylde i skabe og på hylder.