Kok afslører, at du har opbevaret tomater forkert - og det ødelægger smagen

Nicolai Busekist

5 timer siden

|

22/11/2024
Mad og drikke
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En kok har afsløret en almindelig fejl, folk begår, når de opbevarer tomater, hvilket kan ødelægge smag en - og hundredevis har indrømmet, at de ikke anede det.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mange er blevet flove over en fejl, de begår i køkkenet - det viser sig, at de fleste faktisk opbevarer tomater forkert. På trods af deres velkendte smag og almindelige status har den ydmyge tomat skabt debat om, hvordan man bedst holder den frisk.

Tidligere diskussioner handlede om, hvorvidt tomaten er en frugt eller en grøntsag, men nu er der opmærksomhed på, at vi ødelægger dens smag ved at opbevare den forkert.

TikTok-eksperten Pete, der er bedre kendt som Early Pete, har samlet imponerende 504.000 følgere ved at dele ud af sine smarte tips og opskrifter. I et populært klip hævder han at kunne 'næsten garantere', at folk opbevarer deres tomater det forkerte sted, hvilket gør dem bløde og grynede.

"Tomater indeholder et enzym, der reagerer med kolde temperaturer. Det får faktisk cellemembranerne til at bryde sammen, hvilket skaber en langt mindre ønskværdig, blød og kornet tomat. For at få den bedst smagende tomat bør du opbevare den ved stuetemperatur," siger han i videoen ifølge Express.

Pete foreslår dog, at hvis en tomat er ved at blive dårlig, kan man forlænge holdbarheden ved at køle den ned, men han anbefaler at lade den varme op til stuetemperatur, inden man bruger den i madlavning.

BBC Science bakker op om Petes udtalelser. En amerikansk undersøgelse fra 2016 afslørede, at køling af tomater i syv dage reducerede den genaktivitet, der er nødvendig for at skabe de stoffer, der giver tomater deres aroma og smag. Disse 'flygtige forbindelser' giver tomater deres fyldige og søde smag.

"En undersøgelse fra 2013 viste, at tomater opbevaret ved 4 grader havde et drastisk fald i koncentrationen af flygtige forbindelser. Efter 30 dage ved denne temperatur faldt koncentrationen med 66 procent," rapporterer Compound Interest.

"De fandt frem til, at opbevaring ved lav temperatur især var skadelig for tomaternes aroma, mens opbevaring ved 20 grader faktisk øgede produktionen af flygtige forbindelser."

Mange forvirrede seere delte deres overraskelse i kommentarsporet, hvor flere indrømmede at have begået denne fejl i årevis.

"Jeg gætter på, at jeg har spist tomater med nedbrudte enzymer hele mit liv," indrømmede en bruger.

"Mine forældre havde ret i denne her," skrev en anden, mens en tredje blot skrev 'noteret' med en chokeret emoji.

Dog sværger nogle stadig til at opbevare deres tomater i køleskabet af frygt for, at de ellers hurtigt bliver dårlige.