Vidste du det? Dette skal du gøre med spirede kartofler

Emil Martesen

35 uger siden

|

15/04/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vidste du det?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er et spørgsmål, som mange stiller sig selv, og nu er der god grund til at spidse ører.

Mange er i tvivl om hvorvidt man må spise spirede kartofler eller ej, og der findes heller ikke et entydigt svar.

Svaret er nemlig både ja og nej. Vi afslører i denne artikel, hvornår du bør smide kartoflerne ud, hvorfor spirede kartofler er giftige, og hvordan du kan forhindre, at de bliver spirede i første omgang.

Solanin: Naturligt giftstof i kartofler

Problemet med spirede kartofler er, at de har et indhold af solanin. Den giftige kemiske forbindelse findes primært i natskyggefamilien, som omfatter tomater, auberginer og kartofler.

Dette naturlige giftstof tjener i naturen som beskyttelse mod rovdyr, svampeangreb eller insekter. Solanin dannes under lyspåvirkning i kartoflens skræl og spirer.

Hos mennesker, især børn, kan solanin forårsage alt fra hoved- og halssmerter, opkast og diarré til synsforstyrrelser, kramper eller lammelser.

Alligevel er der ingen grund til panik: De kartoffelsorter, der kan købes i de danske supermarkeder i dag, indeholder kun ufarlige mængder solanin. Alvorlige forgiftninger sker normalt kun, hvis man spiser kartoffelbær eller umodne kartofler. Nogle gange bør spirede kartofler alligevel ikke ende på en tallerken, men i skraldespanden.

Hvornår bør man smide kartofler ud?

Jo længere en kartoffel ligger i lyset, desto mere solanin producerer den. Hvis størstedelen af kartoflen er påvirket af grønne pletter og spirer, bør du ikke spise dem. Det samme gælder for kartofler, der smager bittert, har lange spirer eller er skrumpet.

Årsagen til dette er, at indholdet af solanin er forhøjet, og giften ødelægges hverken ved kogning eller i det menneskelige fordøjelsessystem. Desuden indeholder en grøn, spiret kartoffel næsten ingen vitaminer, mineraler og proteiner.

Hvornår må man spise spirede kartofler?

Små grønne pletter og korte spirer kan fjernes generøst. Hvis knolden har få spirer, er der ingen sundhedsrisiko. Da op til 80 procent af solaninet findes lige under skrællen, bør man af sikkerhedsmæssige årsager skrælle spirede kartofler og derefter tilberede dem. Især børn bør ikke spise kartoffelskræl.

Kartofler bør opbevares tørt og mørkt ved 10 grader, så spirer de ikke. Opbevar også gerne æbler og kartofler sammen, da ethylen fra modne æbler fordeles i luften og forhindrer spiring. Et æble pr. kilo kartofler er nok.