Det er hårdt arbejde at være forældre. Der følger et hav af pligter, når man bliver mor og far, og oven i det kommer alle de almindelige opgaver i hjemmet. En amerikansk undersøgelse peger på, at rollen som mor er mere krævende end at være far, skriver Science Daily.
Mødre har det ofte knap så sjovt som fædre, og det går ud over livskvaliteten ifølge de amerikanske forskere, der igennem tre år har observeret 12.000 forældre for at undersøge, hvad mor og far laver, når de er sammen med deres børn, og hvordan de har det imens.
Resultaterne viser, at fædre typisk leger eller laver afslappende aktiviteter, når de er sammen med deres børn, mens mødre forsøger at kombinere samvær med børnene og praktiske opgaver såsom madlavning, tøjvask og badning.
- Den gode nyhed er, at vores studie viser, at forældre generelt nyder at være sammen med deres børn. Men den dårlige nyhed er, at mødre nyder det mindre end fædre, fordi de gør mere af det “arbejde”, der er forbundet med at være forældre og mindre af det “sjove”, siger en af forskerne bag studiet, professor Ann Meier fra University of Minnesota, til Science Daily.
Den skæve fordeling påvirker mødrenes humør, søvn og stressniveau negativt. Derfor er de undersøgte mødre ofte mindre glade og mere stressede end deres mandlige partnere.
Også om natten lader det til at være hårdere at være mor, fordi det som regel er moren, børnene kalder på, når de vågner og er kede af det. Undersøgelsen konkluderer, at fædrenes fritid sjældent afbrydes, og at de derfor får slappet mere af.
Mødre er generelt dårligere til at slappe af, fordi de ofte forsøger at multitaske og nå mere end planlagt.
Samme mønster tegner sig i en måling Avisen.dk har lavet. Her er 1018 mænd og kvinder blevet bedt om at svare på, hvem der har hovedansvaret for de huslige pligter såsom rengøring, tøjvask og madlavning. 51,3 procent af kvinderne mener, at de trækker det huslige ansvar derhjemme, mens 27,1 procent af mændene mener, at det er dem selv.
Tendensen til, at kvinder laver mere i hjemmet end mænd, har ikke bare personlige konsekvenser for kvinder, men også indvirken på ligestilling på jobbet, ifølge professor Bent Greve fra Roskilde Universitet, der blandt andet har forsket i familie og arbejdsmarked.
- Det er klart, at jo mere kvinderne skal bidrage til at få familie og hjem til at hænge sammen, jo mere bagud kommer de på arbejdsmarkedet, siger Bent Greve, der peger på, at konsekvensen er mindre løn og færre lederstillinger til kvinder, til Avisen.dk.
Køn- og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke mener, at den skæve arbejdsbyrde til en vis grad er kvindernes egen skyld, fordi hunkønsvæsener føler et pres for at leve op til nogle bestemte samfundsidealer, som ikke fylder det samme hos mænd.
Avisen.dk’s undersøgelse viser også, at 54,3 procent af mændene selv mener, at de de huslige pligter er ligeligt fordelt. Den påstand mener blot 37,5 procent af kvinderne er rigtig.