Indgår i de fleste danske retter: Nu stiger prisen med 20%

Kamille Isaksen

16 uger siden

|

12/06/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det bliver dyre at lave de helt traditionelle danske retter.

Dagens topnyheder

Hvad har retterne stegt flæsk, frikadeller med persillesovs og forloren hare til fælles?

Alle disse populære retter er strøget til top hos danskerne, og dette skyldes måske, at der i dem alle indgår en helt særlig ingrediens. Nemlig kartoflen. 

Men nu kan det være, at der begynder at blive sparet på netop dette i de danske retter.  

Danmark har en lang tradition for at nyde kartofler i forskellige retter, og de er en fast bestanddel i mange familiers madplaner. Men den økonomiske byrde er blevet mærkbar for mange danskere, da prisen på kartofler og kartoffelprodukter er steget med cirka 20 procent siden starten af året, ifølge nye data fra Danmarks Statistik.

Det skriver B.T

Denne betydelige prisstigning betyder, at kartofler aldrig har været dyrere. Ved udgangen af 2023 viste et pristjek, at kartofler kunne købes for omkring ni kroner per kilo. I dag ligger prisen typisk på 11-12 kroner per kilo. Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom hos Sydbank, påpeger, at mange forbrugere har bemærket denne udvikling: "Man står jo i butikken og tænker, om man skal have pudset brillerne."

Økonomisk pres på husholdningerne

Kartofler udgør en væsentlig del af mange danske familiers daglige kost, og de stigende priser har ført til betydelige merudgifter. I 2022 brugte en gennemsnitlig husstand omkring 1.250 kroner på kartofler, herunder løse kartofler, frosne pommes frites og chips. For større familier er udgifterne endnu højere. Ann Lehmann Erichsen vurderer, at en familie på fire vil bruge omkring 2.000 kroner om året på kartofler. Med de nuværende prisstigninger vil denne familie se en årlig ekstraudgift på cirka 400 kroner.

Den primære årsag til de stigende kartoffelpriser er ugunstige vejrforhold. Henrik Andresen, råvareanalytiker hos Agrocura, forklarer, at en kombination af en våd vinter og et vådt forår har skabt problemer for danske kartoffelavlere. Mange avlere kunne ikke høste alle kartofler sidste år på grund af den våde jord, og forsinket plantning i foråret har forkortet sæsonen og reduceret udbyttet.